Članovi lijeve venezuelanske vlade i oporbeni vođe u subotu navečer u Dominikanskoj Republici završili su pregovore bez postizanja dogovora o rješenju ekonomske i političke krize u zemlji.

Kazavši da su napravili iskorak ali da im treba još vremena strane su objavile da će se novi krug pregovora održati 18. siječnja u Dominikanskoj Republici.

Takav rezultat znači da se produžava pat pozicija između vlade i oporbe koji godinama pokušavaju postići dogovor. Dvije su strane započele protekli krug pregovora u prosincu.

Unatoč tomu dominikanski predsjednik Danilo Medina, koji je predvodio pregovore, optimističan je u pogledu napretka postignutog u ovom krugu.

“Iako smo postigli iznimno važni napredak još ima pitanja o kojima se mora razgovarati”, kazao je na konferenciji za novinare nakon završetka pregovora.

Predstavnici Bolivije, Čilea, Meksika i Nikaragve također su sudjelovali u pregovorima.

Dok se milijuni Venezuelanaca nose s nestašicama hrane i osnovnih potrepština oporbeni vođe zahtijevaju od venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura da prihvati humanitarnu pomoć iz inozemstva te da oslobodi nekoliko stotina pritvorenih političkih aktivista.

“Ti dani i sati intenzivnog rada nisu dovoljni da se postigne ono što naš narod, venezuelanski narod, treba imati – put nade”, kazao je na konferenciji za novinare Julio Borges, predsjednik  Nacionalne skupštine koju kontrolira oporba.

Vlada pak traži potporu oporbe u ukidanju sankcija koje je prošle godine uvela administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Komentiraj