EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Venezuela traga za vođama napada na vojnu bazu

Venezuelske vlasti su u utorak tragale za vođama “terorističkog napada” na vojnu bazu u Valenciji i pokušavale uvjeriti javnost da u vojsci vlada “jedinstvo” ne bi li spriječile širenje pobune.

Oporba pak i dalje pritišće socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura. Pozvala je da se u utorak na šest sati blokiraju prometnice diljem zemlje.

Ministar obrane i zapovjednik oružanih snaga, general Vladimir Padrino, rekao je da je u tijeku vojna operacija radi uhićenja bivšeg satnika Nacionalne garde, Juana Carlosa Caguaripana i poručnika Jeffersona Gabriela Garcije, koje smatra organizatorima nedjeljnog napada na bazu Paramacay u kojemu je sudjelovalo dvadesetak naoružanih osoba.

Ovu dvojicu je general Padrino nazvao “državnim neprijateljima” u videosnimci na kojoj se pojavljuje ispred triju tenkova s cijevima uperenim u nebo, oklopnjaka i naoružanih vojnika.

“Budite sigurni da možemo računati na jedinstvene bolivarske oružane snage čiji je moral na najvišoj razini”, istaknuo je.

Vođa napada, Juan Carlos Caguaripano pojavio se uoči napada na snimci objavljenoj na društvenim mrežama u kojoj poručuje da je “u legitimnoj pobuni protiv ubojičke tiranije Nicolasa Madura”. Caguaripano je 2014. otpušten iz vojske zbog neposluha. Nakon kritike vlasti zbog krvava gušenja prosvjeda u kojima je tada bilo 43 mrtvih, pobjegao je u Panamu.

Jefferson Gabriel Garcia je vojnik koji je pomagao napadačima na vojnu bazu a zadaća mu je bila da čuva oteto oružje, navode vlasti.

“Mi nismo ni teroristi ni pripadnici paravojnih snaga”, rekao je satnik Javier Nieto Quintero koji je prešao u ilegalu i kaže da je član pokreta satnika Caguaripana kojeg opisuje kao “domoljuba, ponajprije vojnika i čovjeka načela”.

Pokušavajući ugušiti svaki početak pobune u redovima vojske, general Padrino je zanijekao da je riječ o “vojnoj pobuni”.

U ponedjeljak su napadnute mrežne stranice vlade, vrhovnog suda i parlamenta. Skupina hakera je preuzela odgovornost za napade pozivajući da se izađe na ulicu i pruži potpora vojnicima koji su napali bazu.

Napad na bazu u Paramacayju povećava napetost u Venezueli gdje teška politička i gospodarska kriza potiče kritiku međunarodne zajednice zabrinute zbog skretanja u diktaturu Nicolasa Madura izabaranog 2013.

Čini se da je Venezuela svakim danom sve više izolirana na međunarodnoj pozornici, nakon kritike iz Sjedinjenih Država i isključenja iz MERCOSUR-a, južnoameričkog jedinstvenog tržišta.

Ministri vanjskih poslova četrnaest latinskoameričkih zemalja razgovarat će u utorak u Limi o venezuelskoj krizi.

Komentiraj