FaH

VENEZUELA Sukobi nakon zabrane političkog djelovanja oporbenog vođe

Prosvjednici su se u subotu sukobili u Venezueli sa snagama sigurnosti nakon što je zabrana političkog djelovanja oporbenog vođe udahnula jedinstvo u fragmentirani oporbeni pokret i potaknula prve protuvladine prosvjede od 2014.

Tisuće ljudi od kojih su neki nosili transparente “Diktator Maduro!” i “Izbori sada” u znak potpore oporbenom prvaku Henriqueu Caprilesu marširale su širom zemlje protiv nepopularnog ljevičarskog predsjednika Nicolas Madura.

Subotnji prosvjedi nastavak su nemirnog tjedna u kojemu je vrhovni sud preoteo funkciju parlamenta u kojemu oporba ima većinu. Iako je odluku brzo izmijenio slučaj je pokrenuo oporbu.

Snage sigurnosti blokirale su marš u Caracasu izazivajući sukobe s prosvjednicima. Prosvjednici su bacali kamenje i molotovljeve koktele te palili kante za smeće a snage sigurnosti uzvratile su suzavcem. Stotine prosvjednika upale su u ured vrhovnog suda i uništile ga te su podmetnule požar.

U sukobima sa snagama sigurnosti nekoliko je osoba u subotu ozlijeđeno u zemlji.

“Vlasti su u strahu. Da nisu u strahu ne bi zatvorile ulice… ne bi diskvalificirale Caprilesa”, kazala je 27-godišnja pravnica Gikeissy Diaz dodajući da je polovica njezine fakultetske generacije napustila zemlju te da i ona razmišlja učiniti isto.

Capriles koji je dva puta bio predsjednički kandidat i sada je guverner pokrajine Miranda i po mnogima ima najbolje izglede na predsjedničkim izborima 2018, u petak je ‘zaradio’ zabranu političkog djelovanja na 15 godina zbog navodnih administrativnih nepravilnosti u obavljanju sadašnje dužnosti.

Naftom bogata zemlja nekoliko je godina u teškoj recesiji koja je osiromašila stanovništvo.

Komentiraj