EPA/Cristian Hernández

VENEZUELA Oporba i dalje pritišće Madura

Tisuće političkih protivnika socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura u subotu je u miru prošetalo ulicama venezuelske prijestolnice Caracasa u znak sjećanja na 20 poginulih u prosvjedima u zadnja tri tjedna i najvjerojatnije neće popustiti pritisak kako bi ga nagnali da odstupi.

Za razliku od ranijih povorki kada su se prosvjednici žestoko sukobili s redarstvenicima, ovaj put je sve prošlo bez većih izgreda u Caracasu, Maracaibu, Barquisimentu i San Cristobalu.

Zabilježeni su tek manji okršaji na istoku Caracasa gdje je policija suzavcem rastjerivala prosvjednike.

Prvi put od početka prosvjednog vala 1. travnja prosvjednici su prošetali do zgrade biskupske konferencije na zapadu grada a da im policija nije zapriječila put.

“Venezuela želi mir!”, izvikivala je skupina prosvjednika među kojima su mnogi nosili bijele majice s natpisom “mir” ispisanim crnim slovima i kape u bojama državne zastave.

Pristaše oporbe u cijeloj zemlji pozvani su da prosvjeduju pred sjedištima biskupija. Vlada optužuje Crkvu da se “miješa u politiku” na strani oporbe koja traži odlazak Madura prije isteka njegova mandata u prosincu 2018.

“I dalje ćemo izlaziti na ulicu. Nije vrijeme za odustajanje, vrijeme je za otpor”, poručio je okupljenom mnoštvu oporbeni čelnik Henrique Capriles, bivši kandidat na predsjedničkim izborima.

Prosvjede koji su od početka travnja gotovo svakodnevni, potaknula je odluka Vrhovnog suda da si prisvoji ovlasti parlamenta, jedine institucije koju oporba kontrolira od kraja 2015.

Komentiraj