Socijalistički predsjednik Venezuele Nicolas Maduro odbio je u nedjelju iznijeti svoje godišnje izvješće parlementu u kojemu većinu ima oporba.

Maduro je počeo govor u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu pred Vrhovnim sudom koji je proglasio da su sve odluke parlamenta ništetne jer su tri oporbena zastupnika izabrana na čelna mjesta parlamenta usprkos zabrani toga suda.

Sukladno ustavu, predsjednik treba izložiti svoje godišnje izvješće parlamentu. Ali od 11. siječnja 2016. Vrhovni sud je poništio sve odluke parlamenta dok ta tri zastupnika budu sjedila u parlamentu.

“To potvrđuje da Nicolas Maduro ne poštuje ustav”, izjavio je novi predsjednik parlamenta Julio Borges na konferenciji za novinare.

Oporba desnog centra, koja je postala većinska u parlamentu krajem 2015., pokrenula je bespoštednu borbu protiv izvršne vlasti Nicolasa Madura i zahtijeva njegov odlazak kao i prijevremene izbore, prije predviđenih za 2018. godinu.

Venezuelanski parlament je prošlog ponedjeljka osudio djelovanje predsjednika Madura i pripisao mu odgovornost za krizu bez presedana koja potresa zemlju.

Predsjednik Maduro optužuje oporbu desnog centra da pogoršava situaciju vođenjem gospodarskog rata protiv socijalističke vlade, uz podršku Sjedinjenih Država.

Mjesecima teška gospodarska kriza potresa Venezuelu. Ona je povezana s padom cijene nafte, njihovog jedinog bogatstva, koji je izazvao eksploziju inflacije (475 posto u 2016. prema podacima MMF-a) i ispraznio dućane i ljekarne.

Komentiraj