Venecijski filmski festival: Glamur, zvijezde i kontroverze

Izbor filmova na ovogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji obećava sve ono što događaj čini uzbudljivim – odlični filmovi, glamurozne zvijezde i kontroverze.

Kao uvertira u 76. izdanje festivala poslužile su usijane rasprave o tome kako je, ponovno, broj redateljica u službenoj konkurenciji krajnje nizak ili o tome trebaju li internetske ‘streaming’ platforme poput Netflixa sudjelovati na festivalu. A na kraju, tu je i činjenica da će u Veneciji biti prikazan novi film kontroverznog Romana Polanskog.

Festival će 28. kolovoza otvoriiti obiteljska drama “Istina” japanskog redatelja Hirokazua Koreede, prošlogodišnjeg dobitnika Zlatne palme u Cannesu za film “Obiteljske veze”.

Film s vrhunskom glumačkom postavom u kojoj su, među ostalima, Catherine Deneuve, Juliette Binoche i Ethan Hawke, prvi je koji je Koreeda snimio izvan svoje domovine.

Za održavanja festivala mnoge će se druge zvijezde prošetati crvenim tepihom, poput Meryl Streep, Brada Pitta, Johnnyja Deppa, Scarlett Johansson i Roberta Pattinsona. Najavljena je mogućnost da u Veneciju, negdje na kraj festivala, stigne i Mick Jagger.

To pokazuje koliko je Venecija postala važna za Hollywood. Mostra je prva velika pozornica potencijalnim kandidatima za Oscara. Proteklih godina mnogi su filmovi premijerno prikazani u Veneciji osvajali Oscare u raznim kategorijama, uključujući “Romu”, “La La Land” i “Oblik vode”.

Holivudski ‘teškaši’ i ove se godine pojavljuju u nekoliko filmova. U “Jokeru”, zlikovcu iz Batmana koji je dobio zaseban film, glume Joaquin Phoenix i Robert De Niro. Redatelj je Todd Phillips.

“Ad Astra” će biti prvi izlet nagrađivanog redatelja Jamesa Grayja u znanstvenu fanstastiku. Astronauta u toj svemirskoj odiseji glumi Brad Pitt.

“Waiting for the Barbarians” s Johnnyjem Deppom i Robertom Pattinsonom temeljen je na romanu južnoafričkog pisca JM Coetzeea o useljavanju i rasizmu.

Velika se rasprava još očekuje o produkcijama koje će predstaviti streaming platforme. Venecija je po tom pitanju otvorenija od Cannesa, koji ih je isključio iz svog natjecateljskog programa zbog sukoba oko distribucijskih prava.

Rezultat toga je da su dva Netflixova fima, drama “The Laundromat” o panamskim dokumentima u režiji Stevena Soderbergha s Meryl Streep i Garyjem Oldmanom u glavnim ulogama i poluautobigrafska drama o razvodu “Marriage Story” Noaha Baumbacha sa Scarlett Johansson i Adamom Driverom u konkurenciji za Zlatnog lava.

Još je kontroverznija činjenica da je od 21 filma u konkurenciji za Zlatnog lava samo dva potpisuju žene. Organnizatori su to nastojali popraviti imenovanjem argentinske redateljice Lucrecije Martel predsjednicom ocjenjivačkog suda. Ona će biti sedma žena na toj poziciji.

Ali najvjerojatnije će jedan čovjek zasjeniti sva druga pitanja – Roman Polanski. Njegov novi film “J’accuse (An Officer and a Spy)” povijesna je drama o aferi Dreyfus, zloglasnom slučaju antisemitizma u Francuskoj na prijelazu s 19. u 20. stoljeće, s Jeanom Dujardinom u naslovnoj ulozi.

Polanski (86) ove je godine izbačen iz članstva Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti zbog seksualnog odnosa s 13-godišnjom djevojčicom 1977. godine. Američko pravosuđe i danas ga smatra bjeguncem.

Na pitanje hoće li Polanski doći u Veneciju, kamo ga je pozvao direktor festivala Alberto Barbera, još nema odgovora.

Komentiraj