“Venecija u Zagrebu”: U kinu Europa počela smotra filmova s Mostre

FaH

Filmom “Ana – Vama za ljubav” Giuseppea M. Gaudina, s talijanskom zvijezdom Valerijom Golino u naslovnoj ulozi za koju je na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji osvojila nagradu Coppa Volpi za najbolju glumicu, u srijedu je u kinu Europa otvoren program “Venecija u Zagrebu”.

 U okviru tog programa, koji se ove godine održava treći put zaredom, do nedjelje, 6. ožujka u tom će se zagrebačkom kinu prikazati ukupno osam filmova s prošlogodišnjeg izdanja prestižne Mostre.
 “Festival u Veneciji daje širok uvid u filmsku produkciju, prikazuje zvijezde i najveća svjetska ostvarenja, ali i filmove koji su skloni eksperimentu, pa ne služi samo za promociju, već je i svojevrstan prozor u svijet”, rekla je Maria Sica, direktorica Talijanskog instituta za kulturu. “Mostra donosi filmove različitih jezika i kultura, prikazujući svu kompleksnost današnjeg društva”, dodala je.
Film koji je otvorio smotru talijanske Mostre u Zagrebu priča je o ženi koja živi u Napulju s troje djece tinejdžera i suprugom. Zbog ljubavi prema obitelji zanemarila je sebe, dopustivši da joj život polako gasne, uvjeravajući se pritom da je bezvrijedna. Osim nagrade na Mostri, glavna glumica je osvojila i nagradu Pasinetti, a film nominaciju za Zlatnog lava.
  “Film ‘Ana –  vama za ljubav’ pripada Valeriji Golino u ulozi tipične mediteranske majke koja drži sva četiri ugla kuće, no to joj ne uspijeva jer je majka i žena u disfunkcionalnoj obitelji”, rekla je filmologinja Diana Nenadić na otvorenju.
Po njezinim riječima, u filmu se vidi kako je redatelj Gaudino ponajprije iskusni dokumentarist, snima kamerom iz ruke, fingira dokumentarizam, a napuljski život jedne domaćice pokušava prikazati dosta sivo.
Jedan od atraktivnijih filmova “Venecije u Zagrebu” je  “Bigger Splash” Luce Guadagnina, remake filma “Bazen” Jacquesa Deraya iz 1969. godine. Tilda Swinton glumi popularnu rock glazbenicu koja se u malom talijanskom mjestu oporavlja od operacije glasnica, no mirnu svakodnevicu narušava dolazak njezina kolege glazbenika i nekad bliskog prijatelja  (Ralph Fiennes), zbog čega se probude stare uspomene i strasti.
Među odabranim filmovima su i “Iščekivanje”, redateljski prvijenac Piera Messine, priču o majci (glumi je Juliette Binoche) i djevojci jednog mladića koje u izolaciji sicilijanskog zaleđa očekuju njegov povratak s putovanja.
 Tu je i talijanski redatelj, veteran Marco Bellocchi s jednim od svojih najneobičnijih ostvarenja, “Moja vlastita krv”, koje se opisuje kao “mračan i enigmatičan film o uroti, izdaji i korupciji s dvije paralelne radnje smještene u 17. stoljeće i u današnjicu”.
Prikazat će se i talijanski kandidat za Oscara, film “Ne budi zao”’ Claudija Caligarija, koji kroz priču o dva nerazdvojna prijatelja u pomalo pasolinijevskoj maniri pruža uvid u život predgrađa Rima sredinom devedesetih, u okruženje noćnih klubova, droge, brzih automobila.
 Program uobičajeno donosi i restauriranu verziju jednog od talijanskih filmskih klasika – ovaj put je riječ o filmu “Hoćemo pukovnike” Maria Monicellija iz 1973. godine, satira o skupini pripadnika talijanske ekstremne desnice koji neuspješno pokušavaju izvršiti državni udar i upostaviti diktaturu.
Uz igrane filmove prikazat će se i jedan dokumentarni – “Najmanja vojska na svijetu” Gianfranca Pannonea o službenoj papinskoj gardi. Film prati mladog studenta teologije koji se odlučio pridružiti Švicarskoj gardi i traži odgovore na svoja pitanja o tome što u 21. stoljeću znači biti dio te šarene, ali anakrone vojske.
Bit će tu i jedan ‘mockumentary’,  tzv. lažni dokumentarac, igrani film snimljen na dokumentaristički način –  “Ovčice” Alberta Caviglie. To je “urnebesna i satirična fiktivna priča”  koja na neuobičajen način nastoji rasvijetliti stereotipe i predrasude današnjeg antisemitizma.
U predvorju kina postavljena je izložba koja prati filmski program. Riječ je o izložbi fotografija dobitnika nagrade Coppa Volpi, koja se u Veneciji dodjeljuje  najboljoj glumici i glumcu već osamdeset godina. Fotografski portreti, koje je ustupila Talijanska državna kinoteka će biti izloženi tijekom trajanja programa.
 Program “Venecija u Zagrebu” nastao je u suradnji venecijanskog festivala sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.

Komentiraj