Veljko Miljević: “USKOK će odlučiti može li Šimunićeva snimka uopće biti dokaz”

Odvjetnik Veljko Miljević u srijedu je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao slučaj snimanja HDZ-ovca Žarka Tušeka. Podsjetimo, nezavisni vijećnik iz Oroslavja Viktor Šimunić snimio je razgovor s predsjednikom krapinsko-zagorskog HDZ-a i saborskim zastupnikom Žarkom Tušekom.

Šimunić tvrdi da ga je HDZ pokušao kupiti u zamjenu za podršku na lokalnim izborima. Kaže da ga je na razgovor sa Tušekom zvao gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak. To, kaže, može dokazati SMS porukama. Sastanak se održao prije desetak dana u klijeti Gredičaka, a Šimunić kaže da je sastanak snimao zbog javnog interesa.

“Nema tu puno misterija, to je jednostavna logika, sve je krenulo od jednog razgovora dvojice ili trojice ljudi i taj razgovor je sniman. Jedan tvrdi da je navučen na razgovor, da nije znao da će biti sniman i da i u tom razgovoru nije ništa protupravno učinio. S druge strane, imamo drugog koji kaže nuđeno mi nešto, da je razgovor snimao, da smatra da je imao potpuno pravo to napraviti jer jednostavno misli da postoji interes javnosti koji je puno jači d toga da se nešto ne snima, a to je da javnost sazna kako se obavljaju određene političke radnje”, objasnio je Miljević.

Dodao je da su, djelomično, u pravu i jedna i druga strana. “Ovdje se radi o nečemu što nije dogmatski pravno, jer zna se da postoji kazneno djelo neovlaštenog tonskog snimanja. No, nema kaznenog djela kad je djelo neovlaštenog tonskog snimanja počinjeno iz razloga gdje preteže javni interes ili neki drugi interes koji je pretežniji od ovoga”, rekao je odvjetnik Miljević.

Istaknuo je da će USKOK imati problema oko precizne ocjene može li ta snimka predstavljati dokat, ili se radi o nezakonitom dokazu. No, dodaje, s druge strane, Šimunić će imati mogućnost reći da u njegovom snimanju nema nikakvog kaznenog djela.

Kazao je da nuđenje pozicija u državnim i lokalnim tvrtkama može također biti predmet trgovanja utjecajem. “To nije kazneno djelo koje može napraviti samo osoba sa strogo određenim službenim svojstvima, to upravo razlikuje kazneno djelo trgovanja utjecajem od zlouporabe službenog položaja, jer kod zlouporabe položaja vi zlouporabite svoje točno određene dužnosti”, kaže Miljević i objašnjava da se kod trgovanja utjecajem koristi društveni položaj i utjecaj koji nije samo formalne prirode – i to upravo u predmetima gdje neka treća osoba ima ovlaštenje za djelovanje.

Viktor Šimunić na razgovoru u USKOK-u

Komentiraj