Veljko Miljević: “Nema elemenata po kojoj bi se moglo odbiti izvršenje Mamićeve presude u BiH”

Odvjetnik Veljko Miljević u srijedu je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao zahtjev Zorana Mamića da kaznu odsluži u Bosni i Hercegovini.

Kazao je da slučajevi Zdravka i Zorana Mamića nisu prvi predmeti u Hrvatskoj u kojima je traženo odsluženje kazne u BiH. “Mi smo imali već jedan zaboravljeni predmet pred desetak godina, čuvenog kriruga Šimića u Rijeci. Prvostupanjski sud mu je dao jednu drastičnu kaznu od 9 godina, Vrhovni sud je to smanjio na pet godina. Nakon toga je taj čovjek otišao u zemlju u koju se rodio, dakle BiH i tražio da kaznu izvršava tamo”, podsjetio je Miljević.

Dodao je da smatra da bi trebalo uskladiti djelovanje državnog odvjetništva, suda i policije. “Postoji dužnost Državnog odvjetništva da u promijenjenim situacijama ukazuje što bi trebalo učiniti. U pravu je predsjednik Vlade kad kaže da je i u današnjem tekstu Zakona o kaznenom postupku bilo mogućnosti da se to spriječi. Određene mjere opreza koje se u pravilu donose u ranijim fazama postupka, ali imamo nekje mjere opreza koje traju do izvršnosti presude”, istaknuo je Miljević.

Komentirao je i eventualno izručenje prema Zakonu odnosno sporazumu koji je sklopljen između Hrvatske i BiH. Na pitanje postoji li istovjetno djelo u kaznenom zakonodavstvu BiH prema kojem bi Zoran Mamić mogao biti osuđen tamo, kaže: “To je vezano na postupanje suda zamoljene države koju se moli da se preuzme izvršenje kazne. U izvornom tekstu sporazuma, od 26. veljače 1996. koji nabraja pozitivne pretpostavke da bi se moglo ići na izvršavanje sudskih odluka druge države. Imate zanimljivu odredbu, a to je tzv. identitet norme. Ono čim je vezana zemlja koja je zamoljena da preuzme izvršenje, vezane su za činjenični opis. Tu se kontroliraju odlučne stvari, ne smije se ići u detalje. Na činjenični opis koji se ne smije mijenjati, država primjenjuje svoj kazneni zakon i gleda postoji li takvo kazneno djelo ili ne postoji. Ako ne postoji, to znači da ga se ne može suditi”.

Smatra da može stići zahtjev Hrvatske za izručenje Zorana Mamića, ali da mu se čini da u ovom slučaju nema nekih elemenata kojima se po Zakonu može odbiti preuzimanje te presude u Bosni i Hercegovini. Ipak kaže kako je svaki predmet, predmet za sebe. “U svakom predmetu se donosi odluka. Prema tome, bit će razmotrene sve okolnosti. Vjerojatno se određene stvari poklapaju u situaciji Zdravka Mamića i Zorana Mamića. Kod Zdravka Mamića smo imali situaciju da se u nekoliko situacija tražilo izručenje i to je odbijeno”, zaključio je Veljko Miljević.

Komentiraj