Predstavnik 12 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi gostovao je jutros u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije, gdje je istaknuo kako je realan broj Roma u Hrvatskoj između 35 i 40 tisuća, ali i kako se neki ne žele deklarirati zbog straha. “Jedni se deklariraju prema vjerskoj osnovi, neki su Bošnjaci, muslimani, Jugoslaveni”, kaže Kajtazi.

U Baranji su neki Romi ‘postali’ Mađari, a Kajtazi kaže kako su se nudila neka sredstva, nekoliko stotina kuna, prije promjene i poslije glasanja. “Ja sam odmah reagirao, razgovarao sam s pomoćnicom ministrice uprave i tražio sam od nje pomoć. Mislim da je i ona reagirala, jer nemoguće je da 10-15 dana prije izbora dolazi do takve drastične promjene”, dodaje. “Romi imaju strateške dokumente i ostvaruju određena prava, zagarantirano im je od zapošljavanja, do predstavnika u Saboru, nisu imali nikakvih razloga za nekoliko kuna promijeniti identitet.”

Kajtazi kaže kako Vlada nije imala sluha za Rome, a od buduće Vlade očekuje da Rome prestane gledati kao objekt i počne ih tretirati kao subjekte. “Moraju ući u politički sustav i biti uključeni u sve procese”.

“Prošla vlada, u sedmom sazivu, učinila je najviše iskorake za pripadnike nacionalne manjine. To sam priželjkivao i u novoj vladi, u osmom sazivu i priželjkivao sam da će tako nastaviti. Ja ću podržati svaku vladu koja odluči podržati nacionalnu strategiju za Rome, jer Romi nisu ovdje od jučer, oni su tu već 700 godina”, kaže Kajtazi za N1.

Komentiraj