Veljača: “‘Spasi me’ pregovara s Vladom o uvođenju Obiteljskog suda”

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu kako od danas postoji 24-satna SOS telefonska linija za žene žrtve nasilja.

Poslije sastanka Nacionalnog tima za sprecavanje i borbu protiv nasilja nad zenama i nasilja u obitelji, održanog u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Plenković je kazao kako je Nacionalni tim osudio nasilje nad ženama, koje je nazvao “neprihvatljivim” “Rekapitulirali smo sve što smo napravili na tu temu, od pooštravanja zakonskih propisa do bolje koordinacije institucija”, rekao je Andrej Plenković nakon sastanka, a prenio N1.

“Od danas imamo 24 sata na dan SOS liniju za žrtve nasilja gdje se pruža stručna pomoć”, dodao je i rekao: “Potpisana su dva ugovora za sigurne kuće, a u procesu je još takvih ugovora čime ćemo zaokružiti postojanje sigurnih kuća u svim županijama. Primijetili smo da je manje prekršajnih prijava, a više kaznenih prijava za nasilje nad ženama od novog zakona. Postigli smo željeni efekt.”

Izjave poslije sastanka Nacional je na svojoj Facebook stranici prenosio uživo.

Ovo je važna inicijativa za suzbijanje nasilja nad ženama, rekla je članica Nacionalnog tima za suzbijanje nasilja nad ženama i dodala: “Događaju se pozitivne promjene u društvu, ali potrebno ih je još kako bsmo ispoštovali Istanbulsku agenciju, osigurali dovoljan broj institucija za žrtve nasilja. S dobrom voljom možemo dalje unaprijediti i dovesti do promjena na suzbijanju nasilja nad ženama.”

Ispred inicijative Spasi me govorila je Jelena Veljača. “Sretna sam što smo spomenuli još neke konkretne pomake, a koji su bili dio naših zahtjeva na prosvjedu 2019. To je potencijalno otvaranje Obiteljskog suda što bi bilo ključno za razumijevanje i procesuiranje obiteljskog nasilja. O tome Spasi me razgovara s resornim ministrom Aladrovićem, to je velik pomak unaprijed”, rekla je.

Govorio je i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. “Unazad nekoliko godina izmijenili smo i postrožili Kazneni zakon iz domene nasilja u obitelji. Došlo je do smanjenja prekršaja, ali povećanja kaznenih djela jer određena radnja više nije u domeni prekršajnog suda. Sukladno analizama pripremit ćemo nove zakonodavne izmjene, a intenzivno razmišljamo o specijaliziranim sudovima, zaduženim za posebne vrste kaznenih djela. Broj kaznenih prijava povećao se za 25-30 posto.”

Komentiraj