HRT

Velimir Neidhardt novi predsjednik HAZU-a

Na izbornoj skupštini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) izabran je novi predsjednik koji će voditi tu najvažniju hrvatsku znanstvenu i kulturnu ustanovu u iduće četiri godine. Prvi je put izabran član umjetničkog razreda – arhitekt Velimir Neidhardt, javlja HRT.

Akademik Neidhardt dužnost predsjednika HAZU-a preuzet će 1.1.2019 godine, a tijekom javljanja u naš središnji Dnevnik napomenuo je da namjerava nastaviti smjerom aktualnog predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića kojem je zahvalio na dosadašnjem djelovanju.

Među prioritetima svojega mandata Velimir Neidhardt je istaknuo praćenje svih pravaca proboja u znanosti i umjetnosti i njihovo financiranje te obranu i čuvanje hrvstakog nacionalnog identiteta koji je u temeljima Akademije već 157 godina.

18. sam predsjednik, a lista predsjednika HAZU-a je epohalna i ja sam im se pridružio. Mogu reći da ću sigurno opravdati izbor članova Akademije i povjerenje cijele Hrvatske,  zaključio je akademik Neidhardt.

Velimir Neidhardt rođen je 7. listopada 1943. u Zagrebu. Na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1967. Stručno i umjetnički usavršava se od 1968. do 1970. u Majstorskoj radionici akademika Drage Galića u kojoj počinje uspješno sudjelovanje na javnim urbanističko-arhitektonskim natječajima.

Autor je dvjestotinjak idejnih studija, planova i projekata za koje je dobio više priznanja i nagrada, među kojima su nagrade “Vladimir Nazor” Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja u arhitekturi i urbanizmu 1989. i 1995., te nagrada “Viktor Kovačić” Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) za najbolje arhitektonsko ostvarenje u 1979.

Na globalnom planu njegov najznačajniji arhitektonski uspjeh je pobjeda na međunarodnome natječaju za novi putnički terminal Zračne Luke Zagreb 2008. s Brankom Kinclom i Jurom Radićem, a za to ostvarenje dodijeljena mu je Američka arhitektonska nagrada iste godine.

S akademicima Begovićem i Vulinom ostvario je zgradu nove Akademijine knjižnice. Godine 2015. postao je dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Na Arhitektonskom fakultetu kolegij “Zgrade za rad i trgovinu” zaključio je s 29 video predavanja slobodno dostupnih na YouTube-u, a kao profesor emeritus nastavio je predavati na doktorskome studiju kolegij Arhitektonsko istraživanje suvremenosti.

Komentiraj