Grad Šibenik ovu nedjelju slavi 950 godina od prvog spomena u darovnici Petra Krešimira IV. na Božić 1066. godine i tim povodom je udruga navijača Funcuti u subotu navečer na šibenskoj Poljani u centru grada priredila spektakularnu bakljadu.

Rođendanska atmosfera od subote ujutro traje na šibenskim ulicama gdje se pjeva i pleše, a uz veliku bakljadu Funcuta, na istom mjestu na badnju noć nebom nad Šibenikom poletjet će 950 lampiona. To je dio blagdanske humanitarne akcije ‘950 godina ljubavi’, a prihod od prodaje lampiona namijenjen je slijepom dječaku Mati Braliću kojem je za nastavak školovanja potrebna skupa didaktička oprema.

Organizatori te manifestacije, koja se odvija u sklopu ovogodišnjeg adventskog sajma ‘Adventura’, su Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika i agencija Samarcanda. Prvi službeni dokument u kojem se spominje Šibenik je darovnica kralja Petra Krešimira IV, izdana 25. prosinca 1066. godine samostanu sv. Marije u Zadru, čija je utemeljiteljica i prva opatica bila Čika iz roda Madijevaca, kraljeva polusestra.

Veliku obljetnicu Šibenik slavi cijelu 2016. godinu prigodnim izložbama, koncertima, predavanjima, izlaganjima i radionicama. Dio proslave bila je i svečana akademija održana u četvrtak u šibenskom HNK-u, kojoj je nazočila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. U petak je na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku postavljena spomen ploča u čast 950. obljetnice prvog spomena Šibenika. Ploču su postavili članovi Družbe ‘Braća Hrvatskoga Zmaja’.

 

Komentiraj