Davor Puklavec/PIXSELL

Velikogorički SDP prozvao gradsku vlast zbog visokih cijena grijanja

Velikogorički SDP u četvrtak je prozvao gradske čelnike zbog visokih cijena grijanja, pozvavši ih da se pokrenu i počnu rješavati probleme građana koji su im dali povjerenje, koje, kako su poručili, ne znači unutarstranačka previranja, partikularne interese pojedinaca te uhljebljivanje prijatelja i rodbine, već preuzimanje odgovornosti i rješavanje problema građanki i građana šestog grada po veličini u Hrvatskoj.

“Dočekali smo još jednu zimu u kojoj oko 25.000 naših sugrađanki i sugrađana s neizvjesnošću iščekuje račune HEP Toplinarstva. Već osmu godinu zaredom slušamo obećanja gradskih čelnika da se problemu grijanja pristupa studiozno. Toliko studiozno da rješenje problema koji značajno opterećuje kućne proračune još nije pronađeno. I ovu smo zimu svjedoci da je cijena grijanja u Velikoj Gorici izuzetno visoka, iako se ljudi smrzavaju u svojim domovima, a od rješenja kojem gradska vlast pristupa studiozno, ni ‘r'”, stoji u priopćenju velikogoričkog SDP-a.

Tvrde da se problem grijanja stanova spojenih na HEP Toplinarstvo u Velikoj Gorici ne može riješiti razdjelnicima topline i praznim obećanjima te da problem nije u razdjelnicima najbolje govori podatak da korisnici centralnog grijanja s razdjelnicima, koji su priključeni na toplane u Zagrebu, plaćaju oko 47 posto manju cijenu nego korisnici usluga HEP Toplinarstva u Velikoj Gorici. “Ne treba ni spominjati kako sadašnja gradska vlast nije s HEP Toplinarstvom uspjela dogovoriti otvaranje ispostave u Velikoj Gorici, nego za sve treba potegnuti do Zagreba”, dodaju.

Ističu da problem visokih cijena grijanja u Velikoj Gorici leži u visokim ulaznim troškovima, odnosno u cijeni goriva koje se koristi za grijanje te navode da se na tom području nalazi 14 izdvojenih HEP-ovih toplovodnih pogona za grijanje koji kao gorivo koriste lož ulje, “izuzetno skup energent”.

Iz velikogoričkog SDP-a napominju da je temeljni razlog osnivanja tvrtke “VG plin” 2005. bilo smanjenje cijene grijanja te da je, iako svjestan da bi smanjenjem ulaznih troškova, odnosno zamjenom lož ulja plinom, cijena grijanja bila niža, gradonačelnik Velike Gorice, iz njima nepoznatog razloga, ugasio tu tvrtku. Od prošle godine koncesiju na 20 godina za opskrbu plinom dobila je “Gradska plinara Zagreb”.

Sadašnju garnituru gradskih čelnika pozivaju da, ukoliko nije u mogućnosti pronaći adekvatno rješenje, neka prestane studirati problem i kaže da nema rješenje.

Komentiraj