Veliko žarište u Salima, Dugi otok gotovo u karanteni

Na području općine Sali došlo je do lokalne transmisije virusa, ponajprije zbog nepoštovanja preporučenih protuepidemijskih mjera. Stožer civilne zaštite Zadarske županije, na molbu Stožera civilne zaštite općine Sali, poslao je mobilni tim, koji je testirao veći broj stanovnika kod kojih se sumnja na infekciju koronavirusom.

U samo posljednja 24 sata otkriveno je da je u općini od samo 1698 stanovnika koronavirusom zaraženo njih 32. “Situacija na području Zadarske županije nije dobra, a bolnički sustav je sve opterećeniji. Iako još imamo situaciju pod kontrolom, neodgovorno ponašanje pojedinaca dovest će do toga da će ubrzo naši bolnički kapaciteti biti preopterećeni te da će liječenje pacijenata s ostalim kroničnim i akutnim bolestima postati otežano. Sve mjere za suzbijanje epidemije nemaju smisla ako ih ne poštujemo. Na svakome od nas velika je odgovornost jer upravo o ponašanju nas samih ovisi kakvu ćemo imati epidemiološku sliku ne samo na području naše županije, nego i u cijeloj zemlji”, prenosi HRT poruku iz lokalnog županijskog Stožera.

Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković kazao je da smo, nažalost, svjedoci da su u posljednja veijeme simptomi infekcije koronavirusom sve teži i kod mlađih osoba. “Molim sve sugrađane da shvate ozbiljnost problema, da ne sudjeluju u grupnim okupljanjima, da izbjegavaju gužvu i upozore svoju djecu, posebno mlade, na opasnost koju mogu prouzročiti ako ne budu poštovali propisane mjere”, rekao je.

“Prema svemu sudeći, izvor zaraze bila je veća rođendanska zabava, a najveća žarišta su škola, vrtić i crkveni zbor. Mi smo obustavili školu i vrtić i prije tog testiranja pa se nastava održava online. Sutra ćemo, nadam se, testirati još dvadesetak osoba za koje postoji sumnja da su pozitivne na koronavirus. Nismo još tražili karantenu, ali manje-više baš u mjestu Sali puno je toga. Epidemiolozi su dali upute pa je praktički uvedena i karantena”, rekao je načelnik općine Sali Zoran Morović dodajući da svaka druga kuča ima obvezu samoizolacije, pa nema velikog kretanja po mjestu i po otoku.

Komentiraj