FaH

VELIKO PRIZNANJE: HGSS osvojio uglednu nagradu Zaklade Higgins & Langley

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) osvojila je uglednu nagradu američke Zaklade Higgins and Langley za iznimno zauzimanje tijekom poplava koje su u svibnju 2014. pogodile Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Nagrada Higgins and Langley Memorial and Education Award in Swiftwater Rescue bit će uručena 2. listopada 2015. u SAD-u, izvijestio je u četvrtak HGSS, ističući kako se rad i zauzimanje njegovih članova često prepoznaju u javnosti i među kolegama u spasilačkim organizacijama i službama u Hrvatskoj i svijetu.

Jedna od potvrda, kako je istaknuto, je i dodjela prestižne nagrade Higgins & Langley Memorial Award zaklade iz SAD-a koju vode profesionalni spasioci iz divljih voda i u poplavama, dakle veliki znalci i specijalisti koji prate sve događaje u svijetu. Svake godine ta zaklada dodjeljuje nagradu za iznimna postignuća u spašavanju na divljim vodama i u poplavama te se u stručnome i spašavateljskom miljeu smatra velikim priznanjem i postignućem.

HGSS je jedan od dobitnika nagrade za spašavanje u kategoriji nesreća, kao priznanja za izniman rad njegovih članova tijekom svibnja 2014. na poplavama pogođenom području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Tom su prilikom samo u BiH pripadnici HGSS-a ondje gdje je bilo najteže spasili ili pomogli čak 600 ljudi, zbog čega su dobili zahvale vlasti BiH i lokalnih vlasti naselja u kojima su djelovali. U poplavama u Hrvatskoj pripadnici HGSS-a bili su u trenutku puknuća nasipa te su tada, i poslije, odradili nemjerljiv posao u spašavanju i evakuaciji nekoliko tisuća ljudi.

HGSS je nacionalna, dobrovoljna, stručna, humanitarna i nestranačka udruga javnog značaja čiji su osnovni ciljevi sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planini i na drugim nepristupačnim područjima te u izvanrednim okolnostima u kojima pri spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti tehničku opremu radi očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.

Osnovan je 1950. godine kao interna služba Hrvatskoga planinarskog saveza, a danas je službu javnog značaja koja se brine o sigurnosti građana 24 sata na dan 365 dana u godini. Okuplja gorske spašavatelje organizirane u 24 stanice HGSS-a koje pokrivaju cijelu Hrvatsku.

Član je Međunarodne komisije gorskih spasilačkih službi (ICAR – Internationale Kommission für Alpines Rettungswesen – Commission Internationale de Sauvetage Alpin), te član i jedan od osnivača Europskoga speleospasilačkog udruženja (ECRA – European Cave Rescue Association).

Komentiraj