VELIKO IZNENAĐENJE EURO-A Evo nekoliko zanimljivosti o islandskom nogometu

Reprezentacija Islanda zaslužna je za najveće iznenađenje Europskog prvenstva u Francuskoj, nakon što je jučer u osmini finala izbacila favorizirane Engleze. na putu prema nokaut fazi upisali su pobjedu protiv Austrije te remi s Portugalom, a u kvalifikacijama su slavili protiv Nizozemske, Turske i Češke. Cijeli svijet danas bruji o nevjerojatnom podvigu simpatičnih Islanđana, kojima nitko uoči prvenstva nije predviđao ovakav uspjeh.

Izdvojili smo pet zanimljivosti vezane za junake s Islanda.

01. Jedan od izbornika radi kao zubar

Heimir Hallgrimsson radi kao izbornik Islanda, ali i kao zubar na otočiću Heimaey, na kojem živi oko pet tisuća ljudi i milijuni ptica tupika.

Pixabay
Pixabay

Hallgrimsson će nakon ovog EURO-a preuzeti klupu Islanda kao jedini trener. Njegov suradnik Lars Lagerback nije ni zubar ni liječnik, već je profesionalni trener iz Švedske. Osim Islanda, sjedio je na klupi nigerije i Švedske.

02. Čak 10% Islanđana otišlo je u Francusku navijati za svoje reprezentativce

Island ima 332.529 stanovnika. Ovo lipnja čak 10% bilo je u Francuskoj i navijalo za svoje nogometše. Usporedimo li ove brojke sa SAD-om, 10% populacije bilo bi 32 milijuna ljudi.

EPA/SEBASTIEN NOGIER
EPA/SEBASTIEN NOGIER

Uspjeh je još veći jer Island nema toliki izbor igrača kao ostale velike nacije. Ipak, napravili su povijesni uspjeh samim kvalificiranjem na EURO, a sada nitko ne može procijeniti gdje će im biti kraj.

03. Nogomet treniraju u dvoranama

Na Islandu je iznimno hladno. Prosječna temperatura u najtoplijem mjesecu u godini je oko 10-13 stupnjeva. Ali, osim hladnoće, na putu im stoji i mrak. U prosincu imaju gotovo 20 sati mraka, što i nisu najidealniji uvjeti za trening.

Island je posljednjih 15 godina uložio u sportske centre i dvorane u kojima bi sportaši mogli nesmetano trenirati. Savez je investirao u 30 nogometnih terena, od kojih je sedam natkriveno i zatvoreno, te gotovo 150 manjih umjetnih terena.

Također, nakon četvrte godine, svako dijete dobiva trenera sa UEFA licencom.

04. Vratar je prije karijere nogometaša bio filmski redatelj

Prije profesionalne nogometne karijere, Hannes Halldorsson bio je filmski redatelj. Stoji iza videa za islandsku pjesmu na Eurosongu 2012. godine.

05. ONAJ komentator ostao je bez posla

Gudmundur Benediktsson nasmijao je pola svijeta svojim veseljem nakon pobjedničkog gola Islanda protiv Austrije. On je, naime, bio trener u lokalnom klubu KR Reykjavik, a zbog loših rezultata otkaze su dobili i on i glavni trener Bjarni Gudjonsson Eggert.

https://www.youtube.com/watch?v=HNdXgd4BjXI

Komentiraj