Veliki zaokret MOL-a: Neće blokirati povratak Ine u Iran

URED PREDSJEDNICE

Iako se još donedavno smatralo da MOL nije sklon povratku Ine na iransko tržište zbog vlastitih investicijskih planova vezanih uz tu zemlju, Nacional otkriva da je mađarska strana odlučila promijeniti strategiju i to kao inicijalni čin dobre volje na putu ka normalizaciji odnosa s hrvatskom vladom

Izvor blizak Ini otkrio je Nacionalu da Molova strana u Ini nema namjeru blokirati povratak Ine na odnedavno opet atraktivno iransko tržište. Ako bi to bilo točno, moglo bi se govoriti o zaokretu, jer je još donedavno više izvora bliskih Ini Nacionalu govorilo da Mol nije sklon povratku Ine na iransko tržište zbog vlastitih investicijskih planova vezanih uz tu zemlju. Izgleda da se taj stav počeo mijenjati, moguće dijelom i zbog promijenjenih političkih okolnosti u Hrvatskoj.

Neslužbeno se na nekim razinama počelo tu promjenu u ponašanju mađarskog Mola tumačiti i kao inicijalni čin dobre volje na putu prema pokušaju normalizacije međusobnih odnosa s hrvatskom vladom.

Ina ima jedinstvenu priliku vratiti se na naftna polja u Iranu koja je istraživala do 2008. godine, odnosno do nametanja međunarodnih sankcija toj zemlji, no nepostojanje političkog vodstva države blokira takve pokušaje u trenutku kada ta zemlja, nakon ukidanja međunarodnih sankcija početkom ove godine, postaje silno atraktivna inozemnim ulagačima. Sadašnje političko stanje u Hrvatskoj domaćoj naftnoj kompaniji nanosi nemjerljivu štetu jer su bilo kakvi razgovori između Hrvatske i Irana o toj mogućnosti blokirani.

Naime, Inini predstavnici, koji su u svibnju posjetili Teheran u sastavu velike hrvatske gospodarske delegacije koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora, otvorili su vrata povratku domaće naftne kompanije na bogata naftna i plinska polja Irana. Iranska delegacija koja je početkom rujna trebala doći u Zagreb, ta je vrata trebala snažnije otvoriti, no politička kriza u zemlji, pad vlade i novi parlamentarni izbori taj su posjet odgodili za neka politički stabilnija vremena.

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj