Kako se veliki Voltaire obogatio na državnoj lutriji

Poznati francuski intelektualac, pisac, povjesničar i filozof Voltaire (François–Marie Arouet, 1694 – 1778) obogatio se na neobičan način. Budući da nije mogao namaknuti ozbiljne prihode pišući predstave odlučio je iskoristiti svoj intelekt da nađe priliku.

Jedan od njegovih prijatelja, statističar Charles Marie de La Condamine je otkrio da su vlasti slučajno napravile ozbiljnu pogrešku. Naime, da bi namaknula novac državna francuska lutrija je nudila velike nagrade kako bi potaknula stanovništvo da igra. Time bi se povećali prihodi države. Međutim ukupan iznos nagrada bio je daleko veći nego mogući maksimalni iznos prihoda od prodaje srećaka. Tako je bilo moguće zarađivati na lutriji jednostavno kupujući sve srećke jer bi država isplaćivala više novca nego bi se njoj uplaćivalo kupnjom srećaka.

Condamine i njegovi prijatelji, uključujući Voltairea, formirali su udrugu i mjesec za mjesecom su kupovali gotovo sve srećke najmanje godinu dana. Smatra se da je Voltaire osobno zaradio čak i do pola milijuna franaka. Dobitak je uložio u dionice i zaradio mnogo tako da je u 36. godini života već imao milijun franaka osobnog bogatstva. Njegovi prijatelji su svoj novac posuđivali vladajućim dinastijama i vodećim obiteljima Europe, a sve zahvaljujući francuskoj državnoj lutriji.

Komentiraj