Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić dobitnik je 2,5 milijuna eura vrijednog projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) za napredne istraživače. Uz njega je još 230 vrhunskih europskih znanstvenika ove godine dobilo ERC-ove projekte za napredne istraživače u ukupnom iznosu od 540 milijuna eura. Đikić je naime jedini hrvatski znanstvenik koji je dvaput zaredom dobio ERC-ov projekt.

‘Sretan sam i jako ponosan što sam dobitnik drugog ERC-ova projekta jer je to jako rijedak uspjeh među znanstvenicima u EU. Taj projekt mi otvara nove mogućnosti za riskantna istraživanja potpuno novih područja’, kazao je Đikić za Jutarnji list.

Sljedećih pet godina Đikić i njegovi suradnici istraživat će kako bakterije u stanicama domaćina manipuliraju proteinom ubikvitinom.

‘Istražujući ulogu upala u razvoju tumora, u sklopu mojega prvog ERC-ova projekta, došao sam do novih spoznaja o djelovanju bakterija te otkrio načine kako možemo blokirati upale poput ponekad smrtonosnih gastroenteritisa prouzročenih salmonelom. Sada ćemo istraživati kako bakterijski toksini uzrokuju oštećenja stanica i tkiva, što naposljetku rezultira infekcijama’, pojašnjava Đikić.

Jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu. Kako piše Jutarnji, početkom ove godine Đikić se angažirao u slučaju plagijata ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića te poslao nekoliko otvorenih pisama premijeru Andreju Plenkoviću i hrvatskoj javnosti. Nakon što ga je premijer optužio za suradnju s oporbom te stao u Barišićevu obranu, Đikić je prekinuo svoju 15 godina dugu suradnju s Medicinskim fakultetom u Splitu.

‘Tijekom svoga prvog ERC-ova projekta prenio sam 300.000 eura u Laboratorij za istraživanje tumora na Medicinskom fakultetu u Splitu. Bila su to sredstva za instrumente i istraživanja tijekom pet godina trajanja tog projekta. S novim ERC-ovim projektom pomoći ću mladim znanstvenicima iz Hrvatske da se educiraju u mom laboratoriju u Frankfurtu. Ovoga ljeta prihvatio sam tri znanstvenice iz Hrvatske koje će doći na usavršavanje u Frankfurt’, kazao je Đikić za Jutarnji list.

Komentiraj