FaH

VELIKI TROŠKOVI: Njemačka razmišlja o smanjenju socijalne pomoći izbjeglicama

-Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u utorak je, u svjetlu rastućih troškova nastalih golemim priljevom tražitelja azila, spomenuo mogućnost smanjenja iznosa socijalne pomoći koja po njemačkom sustavu za nezaposlene i primatelje socijalne pomoći pripada izbjeglicama.

“Ne bismo li mogli barem smanjiti troškove integracijske pomoći? O tome još moramo razgovarati”, rekao je Schaeuble, član kršćanskih demokrata kancelarke Angele Merkel, u odgovoru na pitanje na konferenciji u Berlinu.

Njemačka obilna socijalna pomoć ono je što privlači ljude koji bježe pred ratom i siromaštvom s Bliskog istoka, iz sjeverne Afrike i Azije.

Oni kojima Njemačka odobri azil u ovom trenutku dobivaju kombinaciju nenovčane pomoći i određeni iznos u novcu tijekom prvih 15 mjeseci koje provedu u toj zemlji.

Pojedinac prima 143 eura svakog mjeseca, dok odrasli koji žive u istom kućanstvu dobivaju 129 eura svaki. Obitelj za svako dijete, ovisno o dobi, prima između 85 i 92 eura.

Nakon proteka tih 15 mjeseci, ako nije pronašao zaposlenje, po njemačkom zakonu o nezaposlenima i primateljima socijalne pomoći poznatom kao Hartz IV, svaki izbjeglica dobiva oko 392 eura mjesečno, a država mu plaća i troškove stanovanja.

“Znam da je iznos koji plaćamo izbjeglicama visok po europskim mjerilima”, rekla je Merkel, kako je u utorak citira tabloid Bild.

Tema o visini iznosa koji bi država trebala davati izbjeglicama došao je posljednjih tjedana u središte pozornosti kroz izjave njemačkih političara i medijske napise.

Komentiraj