Veliki rivali Inter i Milan nekad su bili jedan klub

Jedan od najpoznatijih svjetskih gradskih nogometnih derbija je onaj talijanski između Intera i Milana.

Međutim, početkom 20. stoljeća nije se dalo naslutiti da će grad Milano sljedećih desetljeća postati poprište ovog rivalstva, s obzirom da je u gradu postojao samo jedan klub pod nazivom “Milan Cricket and Football Club” (današnji AC Milan). Milan su 1899. osnovali krojač čipki Herbet Kilpin i biznismen Alfred Edwards. Ali 9. ožujka 1908. skupina pobunjenika iz gore spomenutog kluba osnovala je “Football Club Internazionale Milano”. Ime kluba odražavalo je želju osnivača da u klubu budu prihvaćeni strani nogometaši ravnopravno s Talijanima.

Grupa Talijana i Švicaraca (Giorgio Muggiani, slikar koji je kreirao službeni logo kluba, Bossard, Lana, Bertoloni, De Olma, Enrico Hintermann, Arturo Hintermann, Carlo Hintermann, Pietro Dell’Oro, Hugo i Hans Rietmann, Voelkel, Maner, Wipf i Carlo Ardussi) bila je nesretna uslijed dominacije samih Talijana u klubu AC Milan pa su se od njih odvojili i osnovali Internazionale. Od samog početka klub je bio otvoren prema stranim igračima te je tako opravdao svoje ime.

Posljednjih godina kruži ideja o ponovnom spajanju u jedan klub, da bi tako mogli postati konkurentniji Barceloni, Real Madridu, Bayernu i engleskim velikanima.

Komentiraj