Veliki rast domaće softverske industrije u prošloj godini, ostvarila gotovo 6 milijardi kuna izvoza

Unsplash/Christopher Gower

Hrvatska softverska industrija je u prošloj, vrlo osjetljivoj 2020. godini imala najveći rast od 12,42 posto i ostvarila je 65 posto ukupnog izvoza domaće ICT industrije, piše ictbusiness.info.

Podaci jedne američke kompanije za poslovno izvještavanje i statistiku pokazuju kako je rast u području računala isto bio izražen i iznosio je 12,18 posto, dok je segment telekomunikacija pao 9,54 posto. Ističe se kako je domaća softverska industrija ostvarila oko 5,81 milijardu kuna izvoza.

Pandemija koronavirusa i posljedična nepovoljna kretanja su utjecali na rad i poslovanje oko 17 tisuća aktivnih domaćih ICT tvrtki, no to se najizraženije ‘preslikalo’ u telekom industriji, koja je u odnosu na 2019. godinu pala za 9,54 posto i ostvarila dobit od 1,864 milijarde kuna.

Podaci nisu zabrinjavajući, jer kad se pogleda ukupno tržište izvoz je dosegao 8,863 milijarde kuna uz rast na godišnjoj razini od 6,93 posto.

ICT sektor i industrija se često analizira u tri područja Nacionalne klasifikacije poslovnih djelatnosti (NKD), no ponekad postoje odstupanja, stroža ili šira određivanja, a ovi podaci otkrivaju i potvrđuju naglašena kretanja iz prošle godine.

Komentiraj