Tisuće građana u Banjoj Luci prosvjeduju protiv Dodika: “Jasno kažite narodu zašto ste krali”

U Banjoj Luci u parku Mladen Stojanović počeo je prosvjed opozicije protiv, kako tvrde, krađe Milorada Dodika na ovogodišnjim Općim izborima. Na prosvjed je stigla i Dodikova protukandidatkinja na izborima Jelena Trivić.

Okupilo se tisuće građana koji su krenuli u protestnu šetnju gradom, javlja Klix.ba.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović pozvao je na mir i dostojanstvo bez nereda. Poručio je prosvjednicima da obrate pažnju na moguće ‘umetnute ljude za nerede’ kao i da ih odmah izbace ako ih primijete pored sebe.

Posebno je pozdravio policiju, jer kako kaže, odoljeli su pritiscima i nisu zabranila okupljanje.

Podsjetimo, Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića pozvali su sve građane koji se osjećaju pokradenim i prevarenim na izborima, održanim u nedjelju, da se u četvrtak, 6. listopada u 18 sati pridruže mirnoj šetnji kojom će “jasno i nedvosmisleno iskazati svoj bunt zbog izbornih prevara i krađe glasova”.

Okupljeni građani, zajedno s opozicijom traže ponavljanje izbora za predsjednika Republike Srpske jer smatraju da rezultati, prema kojima je Dodik pobijedio Trivić, nisu regularni.

Na Trgu Krajine obratio se predsjednik PDP-a Branislav Borenović koji je poručio građanima da moraju izdržati u demokratskoj borbi, a kako kaže, cilj je samo jedan – istina i samo istina.

“Hoćemo otvoriti te famozne vreće i utvrditi istinu da se jasno kaže narodu zašto ste krali i da odgovaraju oni koji su krali i prekrajali izbornu volju građana. Predsjednica RS-a je Jelena Trivić. Došli su naši prijatelji iz cijele Republike Srpske. Jednu stvar vam želim reći kao netko tko je domaćin s Jelenom. Velika zahvalnost policiji koja je izdržala pritiske, koja je dopustila okupljanje. Dva dana je bio pritisak da se zabrani skup i zabrani protestna šetnja. Pokazali smo da nitko ne može pobijediti narod. Preko 90 posto je dobrih i čestitih policajca i ljudi u institucijama. Izdržimo mirno dostojanstveno i demokratski i pokažimo što je demokratska volja. Poručujem institucijama u Sarajevu da ako treba, idemo u Sarajevo”, poručio je Borenović.

Građanima se obratio i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković koji je rekao da je situacija sada drugačija nego što je bila prije dvije godine.

“I kada nam daju jedan posto šanse, mi ćemo napraviti da to bude sto posto. Najvažnija poruka je da nijedan naš političar ne može uništiti našu domvinu. Republika Srpska nema alternativu, ona ima samo nas, a mi smo obitelj”, rekao je Stanivuković.

Komentiraj