VELIKI PROBLEM Svaka treća osoba u SAD-u ne spava dovoljno

Autor:

Arhiva Nacionala

Svaka treća odrasla osoba u SAD-u ne spava dovoljno, pokazuje istraživanje koje je u četvrtak objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

“To je velik problem”, rekla je Nancy Collop, voditeljica centra za spavanje pri Emory University School of Medicine u Atlanti, koja je radila na istraživanju.

Ako ne spavate dovoljno, “ne funkcionirate dobro, pažnja vam je smanjena, i možete imati ozbiljne dugotrajne posljedice. Može vam loše utjecati na metabolizam”, kazala je Collop.

Najmanje sedam sati sna smatra se zdravim za odrasle osobe između 18 i 60 godina, ističe američka udruga za istraživanje spavanja.

CDC svoje zaključke temelji na analizi podataka iz istraživanja koje je 2014. provedeno na 444 306 odraslih osoba.

 

  • “Promjene u načinu života poput odlaska u krevet u isto vrijeme svake noći, ustajanje u isto vrijeme svakog jutra, uklanjanje televizora, kompjutora i mobitela iz spavaće sobe, sve to može pomoći ljudima da postignu zdraviji san koji im je potreban”, rekao je Wayne Giles, voditelj CDC-ova sektora za javno zdravlje

 

Manje od sedam sati spavanja povezano je s povećanim rizikom od pretilosti, visokim krvnim tlakom, srčanim bolestima, moždanim udarom i čestim mentalnim poremećajima, pokazuje istraživanje.

Ono je pokazalo da su među onima koji dovoljno spavaju većina oženjeni i oni koji imaju posao. Najbolje spavaju osobe sa završenim fakultetom koje kažu da spavaju sedam sati ili više.

Samo 65 posto razvedenih osoba reklo je da dovoljno spava, a samo malo više polovine nezaposlenih osoba spava redovno sedam sati.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)