U katastrofalnim požarima koji od sinoć haraju Grčkom poginulo je više od 50 osoba. Dužnosnici su ujutro objavili kako su smrtno stradale 24 osobe, a potom je došlo do otkrića još 26 spaljenih tijela u dvorištu jedne vile u Matiju, objavio je Crveni križ.

Mati je obalno mjesto i nalazi se u centru ove katastrofe. “Mati više ni ne postoji. Vidjela sam leševe, spaljene automobile. Sretna sam što sam živa”, izjavila je jedna stanovnica za Reuters.

Neki od stanovnika spas od vatre potražili su u moru, a spasioci su ih odvozili na sigurno koridteći helikotere i brodove.

Velik broj ljudi još se uvijek smatra nestalima, a traje potraga i za desetoro turista, koji su pred požarom pobjegli u brodu. Većina žrtava bilo je zarobljeno u selu 40 kilometara sjeveroistočno od Atene, a premnuli su ili u svojim domovima ili automobilima, piše BBC.

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je kako su angažirane sve raspoložive snage, te zatražio pomoć europskih zemalja. Pomoć u avionima, vozilima i vatrogascima zasada su poslale Italija, Njemačka, Poljska i Francuska. Tspiras je istaknuo i kako su neki od požara možda i podmetnuti.

Ovo su najgori požari od 2007. godine, kada je na poluotoku Peloponez smrtno stradalo na desetke ljudi.

Komentiraj