Facebook/HDZ

Veliki neuspjeh HDZ-a na lokalnim izborima

Hrvatska demokratska zajednica doživjela je pravu katastrofu na prijevremenim lokalnim izborima koji su nedjelju održani u nekoliko hrvatskih gradova i općina. HDZ nije zabilježio ni jednu pobjedu, što bi mogao biti signal pada potpore toj stranci na lokalnoj razini. Ako će se taj trend nastaviti, to bi moglo biti vrlo zabrinjavajuće za HDZ koji računa na veliki uspjeh na redovitim lokalnim izborima koji će se održati u svibnju iduće godine.

HDZ nije uspio pobijediti ni na jednim izborima za gradska ili općinska vijeća, dok su kandidati te stranke za gradonačelnike i načelnike općina izborili drugi krug u Novoj Gradiški i u Kolanu na Pagu. U Novoj Gradiški je Vinko Grgić, kojeg podupiru SDP i Hrvatski laburisti, osvojo 37,54 posto glasova, dok je 27,42 posto osvojio Dražen Oršulić, iza kojeg je HDZ s partnerima. Anto Dabo je na izborima za gradonačelnika Novalje osvojio 51,39 posto glasova i ponovno postao gradonačelnik, dok je kandidat HDZ-a, HSS-a i HSP-a Aleksij Škunca osvojio 44,94 posto glasova.

Osim u gradovima Novoj Gradiški i Novalji, prijevremeni izbori su zbog nedonošenja proračuna za ovu godinu održani i u sedam općina, od kojih su birači četiriju općina – Ražinac, Kalnik, Ližnjan i Cestica – izabrali načelnike u prvom krugu, dok će birači općina Matulji, Kolan i Gvozd načelnike birati za dva tjedna. U Matuljima će se u drugom krugu za načelnika natjecati kandidat grupe birača Miodrag Šarac i kandidat SDP-a i HSU-a Mario Čiković, a u Kolanu kandidat HSS-a Josip Zubović i kandidat HDZ-a Šime Gligora. U Gvozdu će se za načelnika u drugom krugu natjecati kandidat SDSS-a Branko Jovičić koji je u prvom krugu osvojio 49,26 posto glasova i kandidat SDP-a Zdravko Stijepović.

Komentiraj