VELIKI NAPAD Ukrajina na ruske teritorije ispalila 60 dronova, rafinerija nafte obustavila rad

Autor:

epa11348829 Couds of smoke rise above the city after Russian shelling in Kharkiv, Ukraine, 17 May 2024, amid the Russian invasion. At least 2 people died and 19 were injured as the result of glide bombs shelling according to the head of the Kharkiv Military Administration Oleg Synegubov report. Russian troops entered Ukraine in February 2022 starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis.  EPA/GEORGE IVANCHENKO

EPA/GEORGE IVANCHENKO

Ukrajina je ispalila devet američkih projektila ATACMS-a na Krim i napala ruske regije s najmanje 60 bespilotnih letjelica u velikom napadu zbog kojeg je rafinerija nafte u južnoj Rusiji obustavila rad, rekli su ruski dužnosnici u nedjelju.

Ruska protuzračna obrana oborila je devet projektila ATACMS iznad Krima zajedno s 57 bespilotnih letjelica iznad ruske regije Krasnodar i tri bespilotne letjelice iznad regije Belgorod, priopćilo je ministarstvo obrane.

Lokalni dužnosnici rekli su da se šest bespilotnih letjelica srušilo na područje rafinerije nafte u Slavjansku u krasnodarskoj regiji na jugu Rusije. Novinska agencija Interfax izvijestila je da je rafinerija obustavila rad nakon napada.

Ruska agencija TASS citirala je dužnosnika u rafineriji koji je rekao da su punjenja ukrajinskih bespilotnih letjelica bila veća od prethodnih napada i da su uključivala čelične kugle.

KRHKA BOJIŠNICA Ukrajinski vojnici potajno premješteni uoči nove ruske invazije: Drsko su se okupljali

Rafinerija u Slavjansku je privatno postrojenje s kapacitetom od 4 milijuna tona nafte godišnje, oko 1 milijun barela po danu.

Rusija je izvijestila o porastu ukrajinskih napada na svom teritoriju otkako su njene snage ranije ovog mjeseca otvorile novu frontu u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da Rusija tamo stvara tampon zonu kako bi zaštitila Rusiju od takvih napada, za koje kaže da bi mogli izazvati širi rat između Rusije i Zapada ako Ukrajina upotrijebi oružje kojim je opskrbljuje Zapad.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da neće stati dok sve ruske trupe ne budu izbačene iz Ukrajine.

Zelenskij je u intervjuu za agenciju France-Presse rekao da očekuje da će Rusija pojačati svoju ofenzivu na sjeveroistoku i upozorio da Kijev ima samo četvrtinu protuzračne obrane koja mu je potrebna za obranu Ukrajine.

AFP ga je također citirao da se Zapad, iako ne želi da Ukrajina izgubi rat, ipak boji što bi poraz Rusije mogao značiti.

NEDOSTAJE ORUŽJA, LJUDI Zelenski: Imamo četvrtinu onoga što nam je potrebno za obranu Ukrajine

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.