VELIKI ISTRAŽIVAČKI SPECIJAL ‘Sustav je uništio našu djecu koja su zbog cjepiva zanijemila’

Guliver/Getty Images

Nakon objave svjedočanstva političara koji tvrdi da je njegovo dijete zbog cjepiva prestalo govoriti i dobilo autizam, redakciji Nacionala javili su se deseci roditelja koji se već godinama suočavaju s istim problemom, a pritom se osim sa zdravljem svoje djece, bore i sa zdravstvenim sustavom

Rodila sam zdravog dečkića koji je poslije cjepiva zastranio i dijagnosticiran mu je autizam. Eto, samo sam željela reći da nas ima još”, to je samo jedna od brojnih reakcija koji su do redakcije Nacionala stigle nakon što je prošlog tjedna objavljen članak o poznatom hrvatskom političaru koji za autizam svog djeteta krivi cjepivo.

Prema brojnim reakcijama i svjedočanstvima roditelja, riječ je o temi koja se pokušava sustavno zataškati, a o njoj se čak i u medijima vrlo malo govori, gotovo je prešućena.

To se precizno može iščitati iz jednog reagiranja: “Puno prije vašeg teksta bila sam uvjerena da nećemo riješiti problem do trenutka kad neki ministar, pomoćnik ministra ili visoko rangirani političar bude imao problem s kojim se suočavaju mnogi roditelji.”

Političar koji je za Nacional otkrio svoju priču još uvijek nije odlučio, zbog zaštite obitelji, istupiti javno. Međutim, on je sada izabran i u Hrvatski sabor, a za Nacional je potvrdio da će to biti jedna od prvih tema koje će otvoriti u saborskoj raspravi. Rekao je da mu se javilo vrlo mnogo ljudi koji su upoznati s njegovim slučajem i podržali su ga da o tome i dalje javno govori.

NAKON PROŠLOTJEDNE OBJAVE ČLANKA u Nacionalu, u redakciju je stiglo više desetaka jednako tužnih svjedočanstava roditelja, najviše iz Hrvatske, ali i iz Srbije te Makedonije. U brojnim pismima roditelji su opisali situacije u kojima je dijete nakon cijepljenja imalo teške reakcije, zaboravilo je govoriti, počelo se ponašati drugačije te trenutačno prolaze manje ili više uspješnu rehabilitaciju…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj