Veliki interes za novi studij mehatronike i robotike: Maturante privlači CRTA vrijedna 38 milijuna kuna

Više od troje maturanata prijavilo se na jedno upisno mjesto na novom studiju mehatronike i robotike na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje, koji počinje u novoj akademskoj godini. Šezdeset upisanih bit će inženjeri za zanimanja 21. stoljeća koja se razvijaju iz dana u dan, donosi u subotu HRT.

Dan otvorenih vrata Fakulteta strojarstva i brodogradnje onemogućila je pandemija, ali čim se ponudio novi studij – Ella, Petra i Fran znali su – to je njihov prvi izbor. U velikoj konkurenciji, uspjeli su postati prva generacija budućih specijalista mehatronike i robotike:

“Imam neki osjećaj zadovoljstva što smo mi prvi. Najvjerojatnije će to kasnije biti razvijenije i uhodanije, ali mi smo prvi, ima nešto i u tome, kaže Ella Jančić”, brucošica studija mehatronike i robotike na FSB-u u Zagrebu.

Prva brucošica studija mehatronike i robotike je i Petra Horvat koju najviše zanima automatizacija:

“Pogotovo tvornice i slični procesi, robotizirane tvornice koje same rade na trakama, i gdje nema previše ljudi”, ističe Petra.

Brucoš traženog studija postao je i Fran Periša koji ga je upisao zato što spaja programiranje i elektrotehniku:

“Imam se cilj usavršiti se u području umjetne inteligencije”, najavljuje Fran.

CRTA – najbolje mjesto za usavršavanje

Najbolje mjesto za usavršavanje otvoreno je prije nekoliko mjeseci: CRTA – Centar izvrsnosti za robotske tehnologije, vrijedan 38 milijuna kuna, čeka nove brucoše, kao i budući predavači.

“To znači da ih to doista interesira i da su i oni kao mlade generacije pametno prepoznali da to više nije budućnost nego sadašnjost, nešto bez čega neće moći”, komentira dr. sc. Bojan Šekoranja iz Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava na FSB-u.

Prof. dr. sc. Bojan Jerbić, voditelj Centra za robotske tehnologije, napominje da “ako se gleda uspjeh ICT gospodarstva i tvrtki koje rastu u Hrvatskoj, npr. Rimac automobili, jasno je da se ne može graditi proizvodno gospodarstvo bez takvih stručnjaka.”

Na fakultetu se nadaju da će se glas o njihovoj kvaliteti daleko čuti:

“Nadamo se da će nas prepoznati u Europi i da će i njihovi studenti doći studirati k nama”, kaže prof. dr. sc. Mladen Crnković, voditelj studija mehatronike i robotike.

Uz ublažene epidemiološke mjere i nastavu uživo, novi brucoši jedva čekaju početak studija koji će im otvoriti svijet budućnosti.

Komentiraj