U Rio de Janeiru umjetnici oslikali neugledno lučko skladište

Unsplash/Tony Liao

Veliki graffiti projekt u Rio de Janeiru se vrlo svidio građanima i ujedno je najavio početak velikog urbanog plana i promjene. Više od 18 umjetnika je oko mjesec dana radilo na oslikavanju neuglednih i trošnih zidova starog skladišta u gradskoj luci. Oko 8 000 m² raznih površina je sada obnovljeno i premazano zaštitom i bojom. Ova gradska četvrt i dio luke su inače vrlo prometni, jer tu prolaze važnije prometnice i avenije.

Za svoja vrlo moderna i ekspresivna djela su koristili velike kistove i lak boje u spreju. Uz pridržavanja mjere održavanje socijalne udaljenosti i obavezno nošenje zaštitnih maski radili su od jutra do večeri. Jedan od umjetnika, Miguel Afa, je otkrio da ima afričke korijene i svojim radom je htio naglasiti ulogu afričkih žena u globalnom društvu.

Veliki mural će u budućnosti “pratiti” vozače 1.5 kilometar duž ceste, ali planovi lokalnih zajednica i grupa je da se ova stara četvrt zatvori za promet. Uz prenamjenu u gradski park s raznim sadržajima, ova lokacija bi bila dostupna na korištenje svim stanovnicima.

Inače, umjetnost u Rio de Janeiru ‘miruje’, tek je nekoliko muzeja otvoreno za posjetitelje, dok su kino dvorane, kazališta i galerije još uvijek zatvoreni zbog pandemije koronavirusa.

Komentiraj