Američka vojska izvela je u ponedjeljak s Južnom Korejom vježbe bombaških napada iznad Korejskog poluotoka, a Rusija i Kina počele su pomorske vježbe pred zasjedanje Opće skupštine UN-a u utorak na kojem će sjevernokorejska nuklearna prijetnja biti istaknuto pitanje.

Niz vojnih vježbi pokrenut je nakon što je Pjongjang ispalio još jedan balistički projektil srednjeg dometa iznad Japana u petak, dok je 3. rujna izveo najsnažniji nuklearni pokus do sada prkoseći UN-ovim sankcijama i međunarodnom pritisku.

U novoj vježbi, dva američka bombardera B-1B i četiri lovca F-35 poletjela su s Guama i iz Japana i pridružila se četiri južnokorejska lovca F-15, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.

Zajedničke vježbe provode se zadnje vrijeme “dva do tri puta na mjesec”, rekao je ministar obrane Song Young-moo u parlamentu u ponedjeljak.

Istodobno, kineska agencija Xinhua objavila je da su Kina i Rusija počele pomorske vježbe kod Vladivostoka, nedaleko od ruske granice sa Sjevernom Korejom.

Vježbe se provode između zaljeva Petar Veliki, kod Vladivostoka, i južnog dijela Ohotskog mora, sjeverno od Japana.

Vježbe su drugi dio kinesko-ruskih pomorskih vježbi ove godine. Prvi dio održan je u srpnju na Baltiku. Xinhua ne povezuje te vježbe s napetostima oko Sjeverne Koreje.

Kina i Rusija opetovano traže mirno rješenje krize i pregovore. Međutim, američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley u nedjelju je kazala da je Vijeće sigurnosti UN-a ostalo bez opcija kad je riječ o sjevernokorejskom nuklearnom programu i da bi SAD mogao slučaj prepustiti Pentagonu.

Kina je ocijenila da takvo stajalište ne pogoduje konačnom rješenju krize.

Komentiraj