Pred nama su velike promjene u prikupljanju otpada. S prvim danom studenog na snagu je stupila Vladina uredba koja gradovima i općinama nalaže da u roku od tri mjeseca odluče kako će organizirati razvrstavanje i odlaganje otpada. Četiri najveća grada – još su daleko od rješenja, pa građani strahuju da bi cijela priča mogla završiti većim računima. Ipak, ima onih koji su sustav već uspostavili, javlja HRT.

Međimurska županija odvaja oko 50% komunalnog otpada, po čemu je vodeća u zemlji i udovoljava svim europskim regulativama. Da bi promijenili svijest, građane educiraju već 14 godina.

U Crikvenici su uveli čipirane kante za otpad. Odvajaju trećinu otpada, a kad se sagrade reciklažno dvorište i sortirnica, neće biti problem dostići i europske standarde.

U Zagrebu, koji odvaja manje od 10% komunalnog otpada, drukčija priča. Sagrađena su reciklažna dvorišta i zeleni otoci, a do kraja mjeseca na kućne pragove dolazi i 17.000 kompostana. No Zagreb još nema plan gospodarenja otpadom i u sljedeća tri mjeseca mora odraditi posao koji se odgađao godinama. Budite bez brige, sve, tempo i dinamiku naredna tri mjeseca ćete imati za 15 dana na web stranicama Grada Zagreba i na presici posebnoj u Holdingu i Uredu za gospodarstvo, uvjerava gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Komentiraj