Velike poplave u Sjevernoj Karolini nakon uragana Matthewa

EPA/CAITLIN PENNA

Stotine ljudi spašene su u ponedjeljak čamcima i helikopterima iz poplavljenih gradića Sjeverne Karoline koju je poharao uragan Matthew, a mjesni dužnosnici upozoravaju da će poplave trajati još danima.

Matthew, najsnažniji uragan na Atlantiku od 2007., u nedjelju je proglašenom olujom niže kategorije, post-tropskim ciklonom.

Uragan je na Haitiju odnio gotovo tisuću ljudskih života, izbrisavši neke gradove i sela s karte. U SAD-u, broj žrtava popeo se na 23, gotovo polovica u Sjevernoj Karolini.

Tijekom vikenda u toj je saveznoj državi palo 390 mm kiše pa su mnoge rijeke jako nabujale i izlile se uzrokovavši velike probleme.

“Ova oluja u Sjevernoj Karolini nije gotova”, rekao je guverner Pat McCrory. “Ovo će biti jako dugo i teško putovanje.” U toj je državi stradalo 11 ljudi, a možda i više.

Američki predsjednik Barack Obama proglasio je izvanredno stanje u toj državi, omogućivši isplatu savezne financijske pomoći, objavila je Bijela kuća.

U Lumbertonu je zbog izlijevanja rijeke Lumber odsječeno od svijeta oko 2000 stanovnika, a poplave se ovaj tjedan očekuju i u središnjim i istočnim gradovima duž rijeka Lumber, Cape Fear, Neuse i Tar. Mnoga naselja na obali i u unutrašnjosti pod vodom su zbog velikih valova ili izlijevanja rijeka i potoka.

Poplave prijete i u Južnoj Karolini, upozorila je guvernerica Nikki Haley, dodajući da je u oluji u toj državi stradalo najmanje troje ljudi.

Komentiraj