VELIKA ULPUH-ova IZLOŽBA Suvremena primijenjena umjetnost iz Hrvatske u Pečuhu

Velika ULUPUH-ova izložba “Interakcije – Suvremena primijenjena umjetnost iz Hrvatske” otvara se u petak u Pečuhu, u Galeriji M21, gdje će se mađarskoj publici predstaviti odabir realiziranih projekata članova tog umjetničkog udruženja iz proteklih nekoliko godina.

Obuhvaćeno je dvjestotinjak radova devedesetak autora u mediju keramike, fotografije, umjetničkog unikatnog nakita, radovi modnog i tekstilnog dizajna, kostimografija, scenografija, arhitektonsko-urbanističke makete, grafički i produkt dizajn, ilustracija, multimedijalni radovi i radovi primijenjenog kiparstva.

 

  • Izložba se može razgledati narednih mjesec dana, a njezinu prostornu koncepciju i oblikovanje potpisuje Mario Beusan.

 

Projekt “Interakcije” kroz odabrane skupne i samostalne suvremeno orijentirane tematske, problemsko-diskurzivne i novomedijske autorske projekte, združene u interaktivno zajedništvo, donose aktualnu sliku suvremene hrvatske primijenjene umjetnosti, ustvrdila je u predgovoru izložbe Višnja Slavica Gabout, kustosica izložbe i predsjednica Umjetničkog savjeta ULUPUH-a.

Izložit će se niz pojedinačnih autorskih djela, realiziranih pod kustoskom palicom kritičara i teoretičara umjetnosti, u kojima se na nov i inventivan način pristupa kostimografiji i scenografiji, fotografiji, modnom dizajnu, produkt dizajnu, grafičkom dizajnu, dizajnu nakita, novoj ilustraciji, suvremenoj keramici, pejzažnoj arhitekturi i urbanizmu te oblikovanju maketa.

“Sve te priče zajedno, u izložbi približene ili čak sljubljene, daju poput nekog uzbudljivog, maštovitog likovnog capriccia, razigrani odslik jednog živog organizma kakav je hrvatska suvremena primijenjena umjetnost, ponajprije onaj njezin segment koji korača uz bok s globalnom vizualnom umjetnošću i u suglasju je sa sveukupnom i sveobuhvatnom suvremenom umjetničkom praksom”, napomenula je Gabout.

Predstavit će se rad niz sekcija ULUPUH-a, među ostalim, izložba suvremene kazališne i filmske scene, Bijenalna izložba Sekcije za keramiku, staklo i porculan, projekti “Mapiranje tijela”, “Iskosa gledano”, “Nature Design” Mirne Grubišić, “Nakit za tijelo” te “Orfej i Euridika”, zajednički rad studenata umjetničkih akademija.

Galerija M21 u kojoj se izložba održava reprezentativni je prostor od 1100 četvornih metara, sagrađen 2010. kada je Pečuh bio Europska prijestolnica kulture. Nalazi se unutar Kulturne četvrti Zsolnay, jedne od najvećih investicija-restauracija povijesno-industrijskih spomenika srednje Europe i najvećeg kulturnog centra u Mađarskoj.

S obzirom da obuhvaća koncertne dvorane, kazalište, Planetarij, Mauzolej, Sveučilišnu četvrt te je mjesto kulturnog i turističkog interesa, očekuje se da će izložba hrvatskih umjetnika biti dobro posjećena.

Komentiraj