‘VELIKA TROJKA’ KOD KOLINDE Most čeka odgovore HDZ-ove i SDP-ove koalicije

HINA/ Damir SENČAR

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak, nakon konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović, da su odgovori njegove stranke bili identični kao i na prethodnim konzultacijama, istaknuvši kako nakon sastanka s HDZ-om i SDP-om idućeg tjedna čekaju njihove odgovore, prijedloge i uvjete.

“Idućih tjedan dana čekamo njihove odgovore, prijedloge i uvjete”, kazao je Petrov novinarima. Ne želeći iznositi ocjene sastanka zahvalio je obama koalicijama na njihovom dolasku na sastanak i na tome što nisu “zatvorili vrata” mogućoj suradnji. Smatra kako je to ogroman korak naprijed na hrvatskoj političkoj sceni.

“Želim vidjeti što će se događati u idućih tjedan dana i nadam se da se može dogoditi konsenzus”, poručio je.

Most je u ponedjeljak od čelnika dviju velikih koalicija zatražio da se u roku tjedan dana izjasne o prijedlogu da se konsenzusom izabere nestranački predsjednik nove Vlade, te da u prve dvije godine mandata prvi potpredsjednik Vlade bude iz jedne, a predsjednik Sabora iz druge velike koalicije, nakon čega bi se, u drugoj polovici mandata, zamijenili.

Ako Most dobije negativan odgovor od obje koalicije ići će se na nove izbore. Ako prijedloge prihvati samo jedna strana, Most će ostaviti određeno razdoblje “otvorenih vrata” i za drugu opciju. No, i tada će im prijedlozi biti jednaki – reformska Vlada, Vlada stručnjaka u kojoj mogu biti i stranačke osobe. Tada će ići i usuglašavanje vezano uz ime budućeg premijera.

Petrov je kazao kako je Most svojim prijedlozima želio što više izaći u susret objema koalicijama jer, kako je rekao, poštuju volju hrvatskih građana koji su im dali puno više saborskih mandata nego Mostu. Obećao je da će Most prihvatiti sve prijedloge i ideje HDZ-ove i SDP-ove koalicije koji budu bolji od Mostova prijedloga.

Petrov je negirao da je ovoga puta nasamo razgovarao s predsjednicom Republike. Uz Petrova na konzultacijama su bili Robert Podolnjak, Jasna Matulić i Miro Bulj.

Milanović: Shvatio sam da je Petrina uz nas

Konzultacije koalicije Hrvatska raste s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović ovog su puta trajale više od pola sata. Nakon sastanka predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je kako nije dobio mandat za veliku koaliciju.

Naglasio je kako su pričali, te da je bilo dosta detalja. “Shvatio sam da će nas i Petrina podržati. U nekim zemljama to traje mjesecima”, rekao je Milanović. “Bilo bi najpoštenije da se svi zastupnici skupe i da idemo na nove izbore ili da cijeli MOST ide uz HDZ . Ako ih ima dosta”, dodao je.

HINA/ Damir SENČAR
HINA/ Damir SENČAR

“Nije nikakva panika, vjerujem da ćemo konstituirati Sabor i sastaviti Vladu”, rekao je Milanović. Ponovio je stajalište sa jutrošnjeg sastanka s predstavnicima Mosta i Domoljubne koalicije kako je odgovornost na saborskim zastupnicima, a ne na Ustavnom sudu.

O slučaju bivšeg zastupnika SDSS-a Mirka Raškovića Milanović je rekao kako je očekivao da će mu on potpisati potporu ‘prije nego vlastiti ćaća’. “Ali nije. To je njegovo pravo, to je njegov potpis”, objasnio je.

“Pokušali smo izabrati suce… U 5 i pol godina nismo nikoga uspjeli izabrati u Ustavni sud. To očito ne funkcionira”, dodao je.

Karamarko: Pregovori i dalje traju

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nakon sastanka s predsjednicom rekao je kako su analizirali današnju situaciju te pozvao na njeno što prije rješavanje. Naglasio je kako je današnji sastanak korak prema iskazivanju dobre volje.

Ponovio je kako to nije pošteno prema relativnim pobjednicima izbora, ali naglasio i kako je HDZ ostao i razgovarao. “Mislim da takva vlada ne može funkcionirati. Ja sam uvijek spreman za razgovor”, rekao je Karamarko.

HINA/ Damir SENČAR
HINA/ Damir SENČAR

Osvrnuo se i na Milanovićevu izjavu da u koaliciju ne mogu niti žele ući sa strankama koje redovima imaju osobe optužene ili osuđene za teška kaznena djela i ako se oni njih nisu odrekli. “Neka pogleda koliko u svojoj koaliciji ima pravomoćnih presuda. On je deset puta gori primjer. HDZ je kao stranka prošao svoju katarzu”, rekao je.

I HDZ-ov predsjednik prokomentirao je slučaj Raškovića te naveo kako ‘uopće nije bitno tko je što potpisao’. “Netko treba zbog ovog odgovarati jer taj čovjek je učinio za Hrvatsku puno više od onih koji su se šetali po Bruxellesu”, zaključio je Karamarko.

 

Komentiraj

Source:HINA i Nacional