Pixabay

VELIKA STUDIJA U svijetu je više pretilih osoba nego pothranjenih

Skupina znanstvenika predvođena stručnjacima sa londonskog Imperial Collegea provela je novu veliku studiju, objavljenu u The Lancetu, u kojoj je ustanovljeno da je u svijetu trenutno više pretilih osoba nego onih pothranjenih.

U studiji su se radile usporedbe BMI-a (Body Mass Index) među gotovo 20 milijuna odraslih muškaraca i žena u periosu od 1975. do 2014. godine. Pretilost se kod muškaraca, ustanovili su, utrostručila a kod žena udvostručila.

Glavni autor studije Majid Ezzat rekao je kako svijetom vlada ‘epidemija teške pretilosti’ te pozvao vlade da djeluju. Studija je koristila podatke iz 186 zemalja svijeta. 1795. godine u svijetu je bilo 105 milijuna pretilih osoba. Prije dvije godine njih je bilo čak 641 milijun, od čega 266 milijuna muškarcaa i 375 milijuna žena.

S druge strane, broj pothranjenih osoba povećao se sa 330 milijuna na 462 milijuna u istom periodu vremena.

U istraživanju se procjenjuje kako je cilj Svjetske zdravstvene organziacije da se razina pretilih osoba iz 2010. godine ne poveća do 2025. godine – ravan nuli. “Iako je ohrabrujuće da se broj pothranjenih osoba smanjio u posljednja četiri desetljeća, globalna pretilost došla je do krizne točke”, poručuju znanstvenici.

Komentiraj