Velika šteta: Na aerodromu u Lučkom prevrnuti i oštećeni zrakoplovi, urušen krov, uništena benzinska crpka

Snažna oluja koja je subotu pogodila veliki dio Hrvatske, napravila je ogromnu štetu na hangaru i brojnim letjelicama na letjelištu Lučko.

Hrvatska udruga kontolora letenja na svojoj je službenoj Facebook stranici objavila posljedice snažnog nevremena na letjelište u Lučkom. Napisali su kako je zadnje očitanje anemometra prije nego je prestao raditi bilo 65 čvorova, što je preko 120 km/h.

Procjenjuju da će materijalna šteta sigurno biti nekoliko stotina tisuća eura.

Avioradar doznaje da su oštećena tri zrakoplova, od kojih je dvije Cessne olujni vjetar okrenuo naopako (Cessna 150 9A-DEY i Cessna 172 9A-DMJ), dok je još jedan zrakoplov (Piper PA-18 Super Cub; 9A-DBS) stradao prilikom djelomičnog urušavanja krova i vrata hangara Aerokluba Zagreb.

U istom hangaru je zbog rušenja krovnih ploča stradala i motorna jedrilica Scheibe SF.25B Falke reg. oznaka 9A-DGZ. Dodatno, 4 vojna helikoptera Mi-171 su trenutno neoperativni zbog oštećenja rotora.

Nevrijeme je oštetilo i i benzinsku crpku, dok je na hangaru Delta Aira vjetar otkinuo platno i djelomično urušio nosivu konstrukciju. Također, na hangaru MUP-a vjetar je dignuo krov. Tijekom noći na aerodromu su intervenirali i vatrogasci, koji su ispumpavali veliku količinu oborinske vode.

Jučerašnje nevrijeme sa pijavicom i grmljavinom, poharalo je letjelište Lučko!Photo MPUpdate:Zadnje očitanje anemometra prije nego je prestao raditi je bilo 65 čvorova, što je preko 120 km/h!!

Posted by Croatian Air Traffic Controllers' Association Croatca HUKL on Saturday, October 3, 2020

Komentiraj