Velika RTL-ova anketa: SDP relativni pobjednik izbora, ali MOST bi opet mogao odlučivati o Vladi

Marijan Susenj/PIXSELL

Danas su u RTL-u Danas objavljeni konačni rezultati istraživanja preferencija birača po izbornim jedinicama.

Uzimajući u obzir rezultate istraživanja u svim izbornim jedinicama, SDP-ova Narodna koalicija na prvome je mjestu s ukupno osvojenih 62 mandata, čak šest više nego lani.

Ipak, to SDP-u neće biti dovoljno za sastavljanje većine. HDZ ima 58 mandata, jedan mandat manje nego lani, MOST pada na 12 mandata, koliko su imali neposredno prije pada Vlade, jer ih je u međuvremenu 7 zastupnika napustilo.

Živi zid, Bandićeva koalicija i IDS imaju po tri mandata, a HDSSB je na dva.

SDP pobjeđuje u 6 izbornih jedinica

SDP prema rezultatima istraživanja pobjeđuje u šest izbornih jedinica; sve četiri zagrebačke, na sjeveru te na Istri i Kvarneru. HDZ pak pobjeđuje na istoku i na jugu.

Kada se podvuče crta, ni SDP ni HDZ nemaju većinu u parlamentu. SDP s IDS-om ima 65 mandata, a HDZ s dijasporom 58. MOST bi opet mogao igrati ključnu ulogu te može biti dovoljan SDP-u da sastavi Vladu, dok HDZ-u pak trebaju i ostali.

U postizbornim pregovorima ključnu ulogu mogli bi imati i Živi zid, stranka Milana Bandića te HDSSB, a tu su još i zastupnici manjina, njih osam.

Interesantno je kako je jučerašnja HRT-ova anketa dala jako slične rezultate kad su u pitanju HDZ i SDP, no kako je dala čak dvostruko više mandata Živom zidu.

Prema toj anketi SDP osvaja 61 mandat. HDZ je na 56, Most na 13, Živi zid na šest. IDS je na svoja tri mandata, a na jedan mandat pada Glavašev HDSSB.

Milanović favorit za premijera

Anketa RTL-a je pokazala i kako je Zoran Milanović favorit za mjesto premijera, s 32,9 posto potpore. Na drugome mjestu se nalazi Andrej Plenković, s 27 posto potpore, na trećem Milan Bandić s 9,3 posto, na četvrtom Božo Petrov s 8,1 posto, a na petome Ivan Vilibor Sinčić s 3,6 posto.


Komentiraj