Velika retrospektivna izložba jednog od najznačajnijih hrvatskih grafičkih dizajnera Milana Vulpea u MUO-u

Velika retrospektivna izložba jednog od najznačajnijih hrvatskih grafičkih dizajnera Milana Vulpea, na kojoj će biti izloženo čak osam stotina odabranih radova ovog istaknutog pionira hrvatskog dizajna, otvara se u Muzeju za umjetnost i obrt u ponedjeljak, 28. lipnja 2021.

Kustosica izložbe i autorica stručne koncepcije je Koraljka Vlajo, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke grafičkog dizajna i Zbirke produkt dizajna Muzeja za umjetnost i obrt. Izložba će biti otvorena do 12. rujna 2021. godine.

PHOTO: MUO

Riječ je o izložbi koja predstavlja i valorizira bogat dizajnerski opus Milana Vulpea koji je tijekom četrdesetak godina djelovanja intenzivno radio na unaprjeđivanju vizualne kulture u području dizajna i uvođenju suvremenih dizajnerskih postulata u područje ekonomske propagande u Hrvatskoj od pedesetih godina dvadesetog stoljeća.

Iz Muzeja za umjetnost i obrt najavljuju da će izložba predstaviti odabir najznačajnijih Vulpeovih projekata među kojima brojne dobro poznate reklamne materijale poput Chromosove maskote Ličioca, logotipove, promotivne materijale, ambalaže, mnoštvo cjelovitih vizualnih rješenja dugogodišnjih suradnji s Plivom, Saponijom, TOZ-om, Željezarom Sisak, OZEHA-om, Interpublicom i drugima. Razvoj Vulpeovog likovnog izraza i interesa bit će prikazan kroz brojna prepoznatljiva rješenja dizajna naslovnica i omota knjiga, dizajna filmskih, sportskih i političko-propagandnih plakata, ilustracija i eksperimenata s fotografijom te kroz brojne druge izložene radove.

Čestitka Interpublic ’79, 1978. PHOTO: MUO

Ovo će, ističu iz Muzeja, biti izložba koja zaokružuje rad Milana Vulpea kao protagonista visokorazvijene svijesti o važnosti suvremenog marketinškog jezika, ali i o značaju primjene sustavnog i konzistentnog grafičkog izričaja u svim vidovima javnih istupa domaćih tvrtki.

Posljednja retrospektivna Vulpeova izložba održana je u Muzeju za umjetnost i obrt prije 44 godine, točnije 1977. godine u sklopu 12. zagrebačkog salona.

M. Vulpe, Plakat Čistoća je zdravlje, 1950-1960. PHOTO: MUO
Idejno rješenje za deplijan Chromos Kolodijske boje za kožu, 1953.. PHOTO: MUO

Komentiraj