Velika policijska akcija u SAD-u protiv bande MS-13

epa

Više od 200 osoba za koje se sumnja da su članovi salvadorske bande MS-13 uhićeno je u velikoj policijskoj akciji u Sjedinjenim Državama, priopćile su u četvrtak američke vlasti.

Više od polovine od 214 uhićenih tereti se za kršenje imigracijskog zakona, a 93 za ubojstvo, razbojstvo, krijumčarenje droge i iznudu. Većina osumnjičenika, njih 135, je iz Salvadora, 29 je iz Hondurasa, 17 iz Meksika i 12 iz Gvatemale. Akcija koju je vodila useljenička služba (ICE) i koja je trajala mjesec dana, provedena je u suradnji sa salvadorskom policijom koja je u rujnu uhitila 53 osobe pod sumnjom da su članovi MS-13.

MS-13, što je kratica od Mara Salvatrucha (Salvadorska banda), jedna je od najnasilnijih u zemlji. Nastala je 80-ih radi zaštite salvadorskih useljenika od suparničkih banda u Los Angelesu, a poslije je prerasla u prekograničnu kriminalnu organizaciju.

“S više od 10.000 članova u 40 zemalja, MS-13 je jedna od trenutačno najopasnijih kriminalnih organizacija u SAD-u”, ističe američki ministar pravosuđa Jeff Sessions u priopćenju.

Predsjednik Donald Trump je obećao da će se obračunati s kriminalnim bandama, posebno s MS-13 i borbom s kriminalom  opravdava gradnju zida na granici s Meksikom.

Trump je u srpnju posjetio Brentwood, grad na širem području New Yorka, gdje su u rujnu 2016. dvije djevojke na ulici zatučene bejzbolskom palicom. Njihova raskomadana tijela su pronađena par mjeseci poslije.

Komentiraj