VELIKA POLICIJSKA AKCIJA U PARIZU Ubijen Abdelhamid Abaaoud, ‘mozak’ terorističkog napada na Pariz?

EPA

U velikoj policijskoj raciji u Parizu, u srijedu je ubijen navodni ‘mozak’ terorističkog napada na Pariz Abdelhamid Abaaoud, javlja Washington Post prenoseći izjave dvojice europskih obavještajaca. Velika operacija rezultat je istrage u kojoj su dokazi upućivali na to da se osumnjičeni nalazi u sjevernom dijelu grada, gdje je pripremao novi val nasilja.

Pariški tužitelj nije potvrdio smrt Abaaouda, navodeći kako nije bio među osmero uhićenih. Posmrtni ostaci pronađeni u stanu još se moraju identificirati.

U stambenu zgradu upalo je više od 100 pripadnika policije i vojske. Smrt belgijskog ekstremista, dodaje Washington Post, zaključila je jednu od najvećih međunarodnih potjera i potraga nakon krvoprolića u petak, u kojem je živote izgubilo 129 osoba, a više od 350 je ranjeno. Još je najmanje jedan osumnjičenik u bijegu.

Ipak, upozorava Washington Post, ova je akcija otvorila i neka nova pitanja, poput onog kako je Abaaoud izbjegao sigurnosne agencije u svom putovanju po Europi te opasnost od novih ćelija Islamske države koje samo čekaju da ponovno napadnu.

Današnja operacija u predgrađu Saint-Denis, otkrila je kako su islamistički militanti planirali napad na poslovnu parišku četvrt Defence, udaljenu 16 kilometara od zgrade u kojoj je provedena racija. Dvije su osobe poginule, uključujući ženu koja je sama aktivirala eksploziv. Sedam je osoba uhićeno, a najmanje je pet policajaca ranjeno.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]