VELIKA POBUNA U MALOM NOGOMETU Damir Vrbanović i HNS zabili si autogol oko Zakona o sportu

IGOR KRALJ/PIXSELL

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza jednom naizgled banalnom smjenom u svojim tijelima izazvao je lavinu reakcija i pobunu u vlastitim redovima, ali vjerojatno i sam sebi zadao autogol jer je de facto pobio sve argumente kojima se dosad protivio izmjenama Zakona o sportu.

Nakon što je vrh HNS-a odlučio iz Komisije za mali nogomet ukloniti Splićanina Ivu Zokovića, osobu koja je praktički osnovala taj sport u Hrvatskoj i uživala jednoglasnu potporu svih ostalih klubova, uslijedila je reakcija svih klubova u ligi, a prije svega zagrebačkog Nacionala. Taj klub pružio je potporu Zokoviću i njegovu Split Tommyju, što je otprilike jednako kao kada bi se u nogometu Dinamo solidarizirao s Hajdukom. I u slučaju futsala splitski klub je najtrofejniji, a zagrebački trenutno najuspješniji.

Taj potez izazvao je lančanu reakciju ostatka lige i gotovo je sigurno da ogromna većina malonogometnih natjecanja od ovog tjedna odlazi u bojkot; po informacijama Nacionala, protiv toga su se zasad izjasnila samo dva kluba, Uspinjača i Solin, a radikalno nezadovoljstvo dodatno je demonstrirano tako da se kompletan klub Nacional učlanio u splitski Hajduk, što je u osnovi bio razlog što je HDZ uopće odlučio da će ukloniti Zokovića. Uz to, hrvatski malonogometni prvoligaši sada kolektivno traže i smjenu izbornika Mate Stankovića i potpunu kontrolu nad svojim natjecanjem koje, kako tvrde, ionako uglavnom sami organiziraju i financiraju, s najčešće tek nominalnom podrškom Hrvatskog nogometnog saveza.

Izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović, inače osumnjičen za udruživanje u zločinačku organizaciju na čelu sa Zdravkom Mamićem koji je državu i Dinamo navodno oštetio za najmanje 270 milijuna kuna, na početku pobune u futsalu zaprijetio je da će suspendirati ligu i sve klubove koji se odluče na bojkot. Potom je o toj namjeri naglo zašutio, a razlog je vrlo očit: ako se u Hrvatskoj raspusti Prva malonogometna liga, postotak profesionalnih klubova u najvišem rangu natjecanja spast će na 50 posto, što je sasvim dovoljno da se HNS-u izbije i posljednji navodni argument u zaštitu Zdravka Mamića.

Po stupanju na snagu Zakona o sportu početkom veljače, naime, Vrbanović je tvrdio da se HNS ne treba reorganizirati na demokratskim principima jer – uključivši mali nogomet, ženski nogomet i nogomet na pijesku – tek deset od 32 kluba imaju profesionalan status. Premda takvo tumačenje očito izvrgava ruglu osnovnu namjeru i smisao zakona da konačno uredi stanje u nogometu i dokine samovolju obitelji Mamić, dio pravnih stručnjaka tvrdio je da je “čisto jezično” moguće prihvatiti ga kao legitimno. Suspenzijom dvanaest futsal klubova, Vrbanović i HNSzabili bi sami sebi efektan autogol i ostala bi im samo nada da će Ustavni sud koji je neobično revno krenuo u ocjenu ustavnosti Zakona o sportu, ipak stati na stranu vladara hrvatskog nogometa.

Po informacijama Nacionala, pobuna unutar hrvatskog futsala upravo zato je dobila na snazi i očekuje se dodatna radikalizacija odnosa u hrvatskom nogometu.

Komentiraj