Velika pobjeda Johnsona na britanskim izborima: “Više nema možda, napuštamo Europsku uniju”

Britanski konzervativci premijera Borisa Johnsona osvojili su apsolutnu većinu u novom sazivu britanskog parlamenta, što će Johsnonu omogućiti da provede Brexit 31. siječnja, kako je i obećao.

Konzervativci su, prema dosadašnjim rezultatima, osvojili najmanje 354 mandata, prenosi N1. Laburisti su osvojili 201 mandat. Škotskoj nacionalnoj stranci pripast će 48 mandata, a liberalnim demokratima 11. Stranka za Brexit Nigela Faragea ostala je bez mandata.

Škotska premijerka Nicola Strugeon zadovoljna je stranačkim rezultatom jer je SNP izgubio samo četiri od 59 izbornih jedinica u Škotskoj.

Johnson je u govoru kazao da se radi o povijesnoj pobjedi koja će mu omogućiti da poštuje volju britanskog naroda i da izvede Veliku Britaniju iz EU. Jeremy Corbyn je, pak, poručio da je ovo za laburiste vrlo razočaravajuća noć te poručio da se neće natjecati na sljedećim izborima.

“Povijesni izbori omogućit će vladi da poštuje demokratsku volju naroda”, rekao je Johnson i dodao: “Ovime ćemo stati na kraj onima koji prijete drugim referendumom. Imam poruku za sve koji su glasali za konzervativce. Možda su nam neki samo posudili glas jer se ne smatraju ‘torijevcima’. Možda je vaša ruka drhtala prilikom zaokruživanjana papiriću i ako je tako, zahvalan sam što ste meni i nama dali povjerenje. Više nema možda, napuštamo Europsku uniju”.

“Neću vas razočarati, radit ću dan i noć kako bi opravdao vašu podršku. Jer mi političari izgubili smo zadnje tri godine na razne pregovore i dogovore. Brexit će se dogoditi do 31. siječnja, nema ali, nema možda. Želimo izaći iz Europske unije i preuzeti kontrolu nad našim granicama, nad našim zakonima, nad našim migracijskim sustavom i sklopiti nove dogovore.

NHS (Nacionalna zdravstvena služba) naš je glavni prioritet. Dovest ćemo nove medicinske sestre i tehničare, nove liječnike, izgraditi nove bolnice. Radit ćemo na svim prioritetima za koje ste glasali, poput ulaganja u školstvo, ulaganja u znanost, u policiju. Glasali ste za to da ova zemlja postane ugljično neutralna. I to ćemo napraviti. Za sve ove stvari dali ste svoj glas i naša je sveta obaveza ispoštovati vaše želje i vaše povjerenje”, rekao je jutros Johnson u svom govoru.

“Čestitamo Borisu Johnsonu na velikoj POBJEDI! Velika Britanija i Sjedinjene Države moći će sada, nakon Brexita, ostvariti novi, veliki trgovinski sporazum. Taj posao može biti daleko unosniji od bilo kojeg drugog posla koji bi se mogao sklopiti s EU. Slavimo Borisa!”, napisao je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru.

Premijer Boris Johnson kampanju je fokusirao samo na jedno pitanje – završetak Brexita 31. siječnja. Njegov glavni suparnik, vođa laburista Jeremy Corbyn biračima je nudio novi referendum u slučaju pobjede.

Službeni rezultati izbora očekuju se danas oko podneva.

Komentiraj