VELIKA OČEKIVANJA Plenković: Tražit ćemo mjesto povjerenika s glavnom upravom i proračunom

Autor:

Zagreb, 18.06.2024. - 35. obljetnica osnutka HDZ-a obilježena je tradicionalnom nogometnom utakmicom na stadionu NK Jarun i polaganjem vijenca na spomen ploèu dr. Franji Tuðmanu kod nogometnog kluba. Na fotografiji Andrej Plenkoviæ. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Hrvatska će u novom sastavu Europske komisije tražiti mjesto povjerenika koji ima pod sobom neku od glavnih uprava, svojevrsna ministarstva u izvršnom tijelu EU-a, izjavio je premijer Andrej Plenković.

“Tražit ćemo portfelj s glavnom upravom”, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu prigodom svečanog obilježavanja 35. obljetnice osnutka HDZ-a.

Komisija je podijeljena u resorne odjele, odnosno glavne uprave (GU), koje su odgovorne za različita područja politike. Glavne uprave su nešto slično u ministarstvima u vladama nacionalnih država, kojima su na čelu glavni direktori, javni službenici EU-a koji izravno odgovaraju povjereniku nadležnom za političko područje koje pokriva njegova glavna uprava. Glavne uprave raspolažu i svojim proračunom.

ŽELJAN ‘TREĆEG MANDATA’ Plenković: Nisam zainteresiran za neku od europskih funkcija

Komisija ima 27 povjerenika, uključujući predsjednika. U sadašnjoj Komisiji tri su izvršna potpredsjednika koji pod sobom imaju više glavnih uprava i koordiniraju rad više povjerenika, zatim osam potpredsjednika koji pod sobom nemaju glavnu upravu. Primjerice Dubravka Šuica je potpredsjednica za demografiju i demokraciju ali ne postoji takva glavna uprava ili potpredsjednica za transparentnost i vrijednosti Čehinja Vera Jourova.

Raspodjela resora u Europskoj komisiji uslijedit će nakon što novi predsjednik ili predsjednica i službeno bude izabran, najprije u Europskom vijeću kvalificiranom većinom, a onda i u Europskom parlamentu natpolovičnom većinom.

Najvažniji resori su oni koji raspolažu velikim proračunima poput poljoprivrede, kohezijske politike ili tržišnog natjecanja.

ZBOG ULASKA U OECD Hrvatska, navodno, uskoro mora državna poduzeća očistiti od stranačkog kadra. Odgovara li to HDZ-u i DP-u…?

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.