HINA

Velika izložba učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna

Velika izložba učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu pod nazivom “Knjižnica budućnosti” otvorena je u ponedjeljak u Galeriji Kupola Gradske knjižnice, a njihovi radovi postavljeni su kroz cijelu zgradu Gradske knjižnice.
Učenički radovi više odjela zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna – scensko-aranžerskog odjela, kiparskog odjela, odjela unutrašnje arhitekture, grafičkog odjela, slikarskog odjela njihov su odgovor na pitanje – zašto Zagreb treba novu Gradsku knjižnicu.
Radovi inspirirani temom knjižnice budućnosti
Voditeljica Gradske knjižnice Ismena Meić podsjetila je kako je izložba organizirana u suradnji sa Školom primjenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, a radovi učenika inspirirani su temom knjižnice budućnosti. Postavljena je na tragu odgovora na pitanje – Zašto nova Gradska knjižnica? – citiranih iz Programske osnove za novu Gradsku knjižnicu u Zagrebu iz 2014.
Napomenula je kako je povod postavljanju izložbe i nedavno održani arhitektonsko-urbanistički natječaj za izradu idejnog rješenja zgrade Gradske knjižnice na prostoru Paromlina, a na tome natječaju pobijedilo je idejno rješenje arhitektonskoga studija UPI-2M.
Meić je istaknula kako nova Gradska knjižnica, kao komunikacijsko i društveno središte metropole i javni prostor koji simbolizira znanje, iskustvo i osobitosti Zagreba te osigurava svim građanima kvalitetan pristup informacijama, treba postati novi simbol Zagreba – grada okrenutoga znanju, učenju i kulturi.
Jer, dodala je, zgrada knjižnice ne gradi se za jednu generaciju kao što ni građa koju knjižnica čuva nije namijenjena samo sadašnjim korisnicima već i budućim naraštajima. Zato, rekla je voditeljica Gradske knjižnice, europski gradovi, a sve više i gradovi u Hrvatsko, okupljaju arhitekte, urbaniste i knjižničare kako bi osmislili inteligentne zgrade i ponudili koncepte narodnih knjižnica kao demokratskoga stila života u 21. stoljeću.
S koliko su maštovitosti i originalnih ideja učenici izradili svoje radove mogu se uvjeriti svi koji će doći do 16. svibnja u Gradsku knjižnicu Zagreb, obići ju i vidjeti učeničke radove.

Komentiraj