Velika izložba Julija Knifera u Zürichu

foto HINA / mm

Velikom samostalnom izložbom “Možda sam svoje posljednje slike već načinio, a prve možda nisam.”, koja se otvara 26. listopada u Museum Haus Konstrukiv u Zürichu taj će muzej odati počast stvaralaštvu Julija Knifera, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika svoga vremena.

Na izložbi, nastaloj u suradnji s umjetnikom kćeri Anom Knifer, osim mnogih njegovih slika i radova na papiru, predstavit će se foto-dokumentacija, izbor iz tekstova te rijetko prikazivani filmovi, najavljeno je iz zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

Julije Knifer (Osijek, 1924. – Pariz, 2004) je bio među utemeljiteljima grupe Gorgona u Zagrebu koja se od kraja pedesetih do polovice šezdesetih afirmirala na području Jugoslavije, zalažući se za apsolutnu autonomiju umjetnosti i približavanje međunarodnoj avangardi.

U ozračju stilske slobode grupe, Knifer je stvorio dojmljiv opus, a od 1960. koristi isključivo jedan motiv – meandar, kojime je oblikovao skulpture, reljefe, kolaže, velike murale u unutarnjim i vanjskim prostorima. Jednako su dojmljivi i njegovi umjetnički zapisi. Tako je nastao opus obilježen radikalno egzistencijalističkim duhom umjetnika, moglo bi se reći, monolitni opus.

Kustosice izložbe, koja će biti otvorena do 14. siječnja iduće godine, su Sabine Schaschl i Ana Knifer.

Komentiraj