Velika izložba dizajna: ‘Prostoria 10’ u Meštrovićevom paviljonu

Hrvatski dizajn-brend namještaja Prostoria obilježava deset godina svojeg djelovanja izložbom ‘Prostoria 10’ u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu. Izložba se službeno otvara 24. rujna u 19 sati, dok je za građanstvo otvorena od 25. rujna sve do 08. listopada.

Izložba će, najavili su organizatori, prikazati dinamičan razvoj Prostorije kao međunarodnog dizajn-brenda namještaja sa snažnom proizvođačkom kulturom. Sofe Revolve, Match, Cloud, Up-Lift, stolice Rhomb, Monk, Dobra, fotelje Polygon, Strain i dr. samo su neki komadi namještaja koji već deset godina žive u hrvatskim prostorijama, a iz Zagorja odlaze u sve dijelove svijeta.

Posjetitelji će moći obići i umjetničku instalaciju Prostoria Net, autora Numen/ForUse, koja je postavljena na na travnjak ispred Paviljona.

Prvi put će se predstaviti i fotografski projekt Revisiting Architecture (art direkcija: Biro arhitekti) kojim se povezuju vrijednosti modernističke arhitekture Zagreba s jezikom dizajna produkata iz Prostorije, a radi se o nasljeđu koje je temelj i inspiracija njezinom jeziku dizajna proizvoda.

Ovaj slikovni esej slikan je u Poglavarstvu Grada Zagreba, KD Vatroslav Lisinski, Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, Kockici i Rumunjskom paviljonu na Zagrebačkom velesajmu. Prostorijino usmjerenje na inovaciju, ulaganje u znanje i tehnologiju, razvilo je suvremeni hrvatski industrijski dizajn, koji do prije deset godina nije postojao. Postav izložbe dizajnirao je studio Grupa koji surađuje s Prostorijom od samih početaka.

Tatjana Bartakovic (PROSTORIA)

“Prirodna pripadnost produkata Prostorije u ambijent modernističke arhitekture ukazuje na njihova zajednička vrijednosna izvorišta, iako sami proizvodi Prostorije nisu nužno ‘modernistički’. Oni nikako ne pripadaju samo zagrebačkoj ili regionalnoj dizajnerskoj sceni, već je domašaj globalni. No, Prostoria nije nastala u vakuumu, nego baštini i dalje razvija vrijednosti sredine iz koje je izrasla”, izjavio je Maroje Mrduljaš, teoretičar arhitekture.

Na izložbi će se predstaviti kompleksan proces razvoja proizvoda zasnovan na pomicanju granica materijala i forme te principima održivosti. Skulpture Esencija (autor: studio Boir) tematiziraju prirodne materijale i majstorske vještine u Prostoriji, dok su instalacije ‘Umjetnost u tvornici’ kiparice Anđele Vilić nastale od ostataka materijala iz proizvodnje koji se definiraju kao ‘otpad’, a ona im kroz svoj umjetnički koncept ugrađuje novo značenje. Štof by Prostoria predstavlja se svojom kolekcijom dizajnerskih torbi koje će se i moći kupiti u muzejskom dućanu na izložbi, a izrađene su od ostataka tkanina iz proizvodnje.

“Naša je želja bila svijetu predstaviti arhitektonske dragulje Zagreba koji su pomalo zaboravljeni. Sve ove lokalne vrijednosti objedinili smo u jedinstveni holistički jezik koji će prezentirati snagu lokalnog stvaralaštva hrvatskim građanima, ali i međunarodnoj javnosti. Svaki dizajn novog proizvoda potaknuo nas je na inovacije u proizvodnoj metodologiji i ulaganje u novu tehnologiju. Otvorenost za razvoj i promjene, upornost i istraživački duh vođen stvaranjem novih vrijednosti kontinuirani je proces u Prostoriji, koji je postao naša baština”, rekao je Tomislav Knezović, vlasnik Prostorije.

Komentiraj