Damir Spehar/PIXSELL

VELIKA GORICA Ministarstvo poljoprivrede objavilo točan broj peradi zaražene ptičjom gripom

Ministarstvo poljoprivrede u nedjelju je na svojim stranicama objavilo točan broj domaće peradi zaražene ptičjom gripom na farmi u blizini Velike Gorice. Eutanazija zaražene peradi počinje sutra dodajući kako je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede sinoć izolirala naselje te formirala krizni stožer.

Zaražena farma i valionica odmah su zatvorene, a ugroženim područjem proglašen je radijus od 3 kilometra od farme na kojoj je virus potvrđen. Mjesto događaja osigurava policija, a pristup farmi je zabranjen.

“Na zaraženoj farmi nalazi se 850 pataka, 70 kokoši, 3.000 pačjih jaja i 16.200 kokošjih jaja. Sva perad na zaraženoj farmi bit će eutanazirana, a jaja neškodljivo uništena. U okolnom području nema ni jedne druge farme koja se bavi komercijalnim uzgojem peradi. U tijeku je popisivanje farmi u okolnim selima kako bi se utvrdio broj peradi koja se uzgaja za vlastite potrebe, radi procjene prije početka eutanazije”, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Eutanazija zaraženih životinja započinje sutra, a tim od 16 veterinara s gravitirajućih veterinarskih organizacija i inspektora, s kompletnom zaštitnom opremom i motornim prskalicama s dezificijensima ući ćena zaraženu farmu i pokrenuti akciju.

Iz Ministarstva podsjećaju kako je influenca ptica (ptičja gripa) vrlo zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica, ali nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a najviše su pogođene Francuska i Njemačka. Za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije zaražene peradi.

Komentiraj