Borna Filic/PIXSELL

Velika filatelistička izložba „Alpe-Jadran Fila 2018. Varaždin“

Hrvatski savez filatelista, u suradnji s Varaždinskom županijom, Gradom Varaždinom i Hrvatskom poštom od 18 do 21. listopada organizira međunarodnu filatelističku izložbu „Alpe-Jadran Fila 2018. Varaždin“  na kojoj će se obilježiti 100. godišnjica od izdanja prve hrvatske prigodne marke.

Riječ je o 23. izložbi Radne zajednice Alpe-Adria i četvrtoj u Hrvatskoj, najavio je Nenad Rogina, predsjednik Hrvatskog saveza filatelista, na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Županijskoj palači u Varaždinu.

„Na ovoj izložbi kojom slavimo 100. obljetnicu izdanja prve hrvatske prigodne marke, izdane 1918. godine, sudjelovat će sedam zemalja zajednice Alpe-Jadran (Švicarska, Italija, Austrija, Bavarska, Slovenija, Mađarska i Hrvatska), dok će kao gost sudjelovati Češka“, rekao je Rogina.

Prva prigodna hrvatska poštanska marka izdana je u studenome 1918. u povodu proglašenja nezavisnosti od Austro-Ugarske.

Rogina je  istaknuo da će se varaždinskom izložbom pokazati svijetu da filatelija u Hrvatskoj živi na visokoj razini, budući da možemo organizirati takvu izložbu prvog ranga.

„Očekuje nas ukupno 76 izložaka u svim filatelističkim kategorijama, a osim izložbe održat će se i predavanja vezana uz filateliju te radionica koju organiziramo u suradnji s varaždinskom Dugom osnovnom školom, a na kojoj će sudjelovati djeca nižih razreda koja će se upoznati s filatelijom i poštanskim markama“,  rekao je predsjednik Hrvatskog saveza filatelista koji je zahvalio Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu.

Kako je rekao, bez njihove pomoći izložba ne bi bila moguća i dodao da nada kako će stanovnici  tog dijela Hrvatske prepoznati važnost izložbe, kao što su je prepoznali brojni strani gosti koji su rezervirali smještaj po hotelima u Varaždinu i okolici.

Zamjenik župana Tomislav Paljak je rekao da je za Varaždinsku županiju to veliki događaj.

„Varaždinska županija je prva županija koja je predsjedavajuća Savezom Alpe-Jadrana, a kroz filateliju i ljubav prema poštanskoj marki, odnosno skupljanju poštanskih maraka, imamo jednu novu dimenziju u gradu i županiji u svakom smislu. Puno ljudi iz puno država sudjeluje u toj međunarodnoj izložbi i doći će brojni posjetitelji iz inozemstva, a ja pozivam i naše građane da dođu i upoznaju se s filatelijom i markama“, rekao je Paljak.

Godinu dana pripremana  međunarodna filatelistička izložba „Alpe-Jadran Fila 2018. Varaždin“ održat će se u nedavno obnovljenoj Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK, na prijedlog zamjenice gradonačelnika Sandre Malenice.

„Ono što veseli je da je na već nekoliko filatelističkih konferencija diljem Europe i svijeta  Varaždin  promoviran, a sad ćemo u koncertnoj dvorani imati ekskluzivnu, nesvakidašnju izložbu. Prilika je to da svi vide tko smo, što smo i što imamo i da na neki način sve to skupa živi dalje, bilo kroz ovu izložbu, bilo kroz velike koncerte koje u ovoj dvorani pripremamo“, rekla je Malenica.

Hrvatska pošta će prvi put za jednu filatelističku izložbu izdati prigodnu dopisnicu „Alpe-Jadran Fila 2018. Varaždin“ koja će biti dostupna u glavnoj varaždinskoj pošti.

Osim toga, svaki dan izložbe bit će  filatelistički obilježen prigodnim poštanskim žigovima. Bit će postavljen i informativni štand Poštanske uprave Njemačke, pa će posjetitelji moći nabaviti njemačke marke po nominalnoj cijeni. Njemačka je pošta pripremila i posebno iznenađenje – prigodnu omotnicu i prigodni žig s prikazom Varaždina.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Komentiraj